Tradiții și obiceiuri de Bobotează. De ce nu e bine să dai bani cu împrumut de Botezul Domnului! Riști să ai parte de ghinion tot anul

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 ian 2022, 09:12

De ce nu e bine să dai bani cu împrumut de Bobotează! Riști să ai parte de ghinion tot anul

Sursa: doxologia.ro

În fiecare an, pe 6 ianuarie, se sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza, unde reamintim botezul Lui Iisus Hristos în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Pentru Bobotează, se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn. De asemenea, se taie la râu o cruce mare de gheață, în jurul căreia se adună toată comunitatea de creștini.

De ce nu e bine să împrumuți bani de Bobotează

Nu este bine să oferi bani cu împrumut de Bobotează, fiindcă riști să atragi paguba în casă pentru tot anul! De asemenea, fetele nemăritate își vor visa alesul dacă pun o rămurică de busuioc sub pernă, în Ajunul Bobotezei.

O altă regulă de Bobotează este să nu speli rufe nici pe 6, nici pe 7 ianuarie, altfel veți atrage necazul asupra familiei. 

Dacă vrei să fii sănătos tot anul, trebuie să consumi agheasmă dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când are loc Slujba Sfințirii Mari a apei. Patriarhul Daniel este cel care o va oficia

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia, joi, Slujba Sfinţirii Mari a apei de Bobotează.

Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală de Bobotează vor avea loc după cum urmează:

Citeste si: Ce e bine să dai de pomană de Bobotează 2022. Tradiția pe care credincioșii o respectă în fiecare an pe 6 ianuarie

  • la ora 07:00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, se vor da bidoane de 1L de Aghiasmă Mare credincioşilor prezenţi;
  • în intervalul 09:30 – 12:30, se susține Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, iar în exterior vor fi disponibile mai multe scaune şi un ecran video, la care credincioşii pot urmări slujba;
  • în intervalul 12:30 – 13:30, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale se va susține Slujba Sfinţirii Mari a apei de către Patriarhul Daniel, iar apoi credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare.

Pentru a evita aglomerarea în piaţeta Catedralei Patriarhale, între orele 06:00 – 14:30, accesul credincioşilor se va face doar dinspre Bulevardul Unirii.

Citeste si: Pe ce dată e Boboteaza în 2022. Sărbătoare importantă pentru toți credincioșii la început de an

Apa sfinţită de Bobotează se consumă dimineaţa pe stomacul gol, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie.