Tradiții și superstiții de Revelion 2025: Cum petrec oamenii din întreaga lumea la trecerea dintre ani

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 dec 2024, 09:45

Tradiții și superstiții de Revelion 2024

Sursa: pexels.com

Ce tradiții se păstrează în noapte de Revelion 2024 în întreaga lume?

Speranța pentru un nou început și un viitor mai bun este punctul comun al sărbătorii Noului An pe mapamond. Popoarele marchează prin obiceiuri diverse sfârșitul unei perioade și intrarea într-una nouă.Iată cum petrec oamenii din întreaga lume revelionul 2025 și care sunt tradițiile pe care le respectă:

Tradiții de Revelion 2025 în Europa

Danemarca- De Revelion 2025, oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în ușa vecinilor.

Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte și de cel mai mult noroc.

Irlanda- Fetele singure așează vâsc sub pernă, visând la momentul în care își vor cunoaște alesul. Vâscul are și rolul de a alunga spiritele rele. Totodată, direcția vântului din noaptea de Anul Nou poate prezice viitorul țării: dinspre vest aduce bunăstare, iar dinspre est, influență britanică.

Scoția- „Hogmanay”, Anul Nou scoțian, implică aprinderea unor suluri de smoală și rostogolirea lor pe străzi, simbolizând arderea anului vechi. Prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat brunet, care aduce daruri, pentru a asigura norocul.

Spania- La fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopții, spaniolii mănâncă o boabă de strugure, fiecare reprezentând o dorință pentru lunile anului viitor.

Citește și: Programul STB și Metrorex de Crăciun și Revelion. Cum vor circula autobuzele, troleibuzele, tramvaiele sau metrourile în perioada sărbătorilor de iarnă

Italia- La Napoli, oamenii aruncă pe fereastră obiecte vechi – simboluri ale anului care a trecut. Totodată, „Capodanno” este celebrat cu mâncăruri speciale ce aduc abundență, iar purtarea lenjeriei roșii este asociată cu norocul în dragoste.

Franța- „Le Réveillon” este celebrat cu alimente fine, șampanie și cadouri, iar mesele festive aduc familia și prietenii împreună.

Tradiții de Revelion 2025 în Asia și Orientul Mijlociu

China- Anul Nou chinezesc este celebrat între 17 ianuarie și 19 februarie. Procesiunile spectaculoase includ mii de lanterne, iar artificiile alungă spiritele rele.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: La pensiile mici se mai adaugă un al 13-lea venit în acest an! Pensionarii se pot bucura de un ajutor în plus

Japonia- „Oshogatsu” este simbolul îndoirii. Familiile asistă la 108 lovituri de gong, fiecare alungând câte un păcat al anului trecut. Copiii primesc otoshidamas – cadouri cu bani.

India- Tradițiile variază: în Bengalul de Vest, oamenii se împodobesc cu flori viu colorate, în timp ce în sud, mamele pregătesc daruri pentru copii, oferite în dimineața Anului Nou.

Vietnam- „Tet” marchează Anul Nou, când familiile eliberează crapul viu în râu, un gest simbolic pentru zeul casei care merge la ceruri să raporteze faptele familiei.

Tradiții de Revelion 2025 în America

SUA- Petrecerile și balurile mascate sunt la ordinea zilei. La miezul nopții, artificiile și tradiția „aruncării mingii” în Times Square marchează momentul festiv.

Brazilia- Oamenii poartă lenjerie intimă roșie sau galbenă pentru dragoste și prosperitate. Sărbătoarea culminează cu spectacole de artificii pe plajă.

Citește și: Ce să mănânci de Revelion pentru a avea noroc la bani în anul următor. Preparatul care nu trebuie să lipsească

Tradiții de Revelion 2025 în alte regiuni

Grecia- Ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile. Oamenii cred că purtarea unei anumite culori la miezul nopții poate influența norocul în diferite domenii, precum bani (galben) sau dragoste (roșu).

Rusia- Ritualul deschiderii ferestrelor la miezul nopții simbolizează primirea Noului An.

Filipine- Oamenii poartă haine cu buline și consumă mâncăruri rotunde, simbolizând prosperitatea.

Iran- Noul An, sărbătorit pe 21 martie, este precedat de plantarea grâului în vase, care simbolizează renașterea naturii.

Diversitatea tradițiilor de Anul Nou reflectă unicitatea fiecărei culturi, dar toate au în comun dorința de prosperitate, fericire și înnoire. Aceste obiceiuri aduc comunitățile mai aproape, punând accent pe speranța într-un viitor mai bun.

 


Un nou ajutor financiar pentru pensionari! Anunțul de ultim moment făcut de Simona Bucura Oprescu

Guvernul României analizează posibilitatea de a sprijini pensionarii cu venituri mici printr-un ajutor financiar suplimentar în 2025, în contextul în care bugetul Ministerului Muncii a fost aprobat de comisiile parlamentare.