Tradiții și superstiții de Sf. Atanasie Todoran 2024: Ivan cel Milostiv aduce zăpada azi, iar cei care pleacă la drum lung riscă să rămână înzăpeziți. Rugăciunea pentru femeile care nu pot rămâne gravide

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 nov 2024, 09:41

Tradiții și superstiții de Sf. Atanasie Todoran 2024

 
Sursa: doxologia.ro

Azi, 12 noiembrie, este sărbătorit Sf. Atanasie Todoran. Care sunt tradițiile și superstițiile care sunt păstrate cu sfințenie din moși și strămoși.

În calendarul creștin ortodox azi este sărbătoare cu cruce neagră. În Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sf. Atanasie Todoran, iar odată cu el, în tradiția română este omagiat și Ivan cel Milostiv, cel care se spune că aduce prima zăpadă și îi pedepsește pe cei care aleg să plece la drum lung. Ce tradiții și superstiții păstrează azi românii?

Cine a fost Atanasie Todoran?

În calendarul crestinortodox.ro, azi este cruce neagră deoarece sunt prăznuiți Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandrei, Sfinții Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu și Sfântul Cuvios Nil Pustnicul.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu și provine dintr-o familie simplă de țărani. Familia sa era înrudită cu familia preoților Coșbuc, strămoșii cunoscutului poet George Coșbuc.

Din păcate nu există prea multe informații legate de viața sa, dar se cunoaște faptul că încă din vremea tinereții acesta făcea parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena.

Din cauza că i-a fost amânată eliberarea acesta s-a decis să dezerteze și să se întoarcă acasă, dar fiindcă a fost urmărit de oamenii împărăției s-a decis să se ascundă în Munții Tiblesului, în Maramureș și în Țara Chioarului. După ce a fost căpitan timp de 13 ani în oastea lui Mihai Racoviță, acesta a fost eliberat la vârsta de 74 de ani și a fost ridicat la rang de răzeș.

Totuși, pentru că a îndrăznit să dezerteze în tinerețe acesta a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor, din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat, s-a întors în locul natal la Bichigiu, unde a fost nevoit să își îngroape fiul.

La vârsta de 104 ani, Sfântul a declanșat revolta din 10 mai 1763. Toată această revoltă a fost provocată din cauza înființării a două regimente de graniță la Orlat (județul Sibiu) şi Năsăud (județul Bistriţa), care ar fi trebuit să fie compuse numai din credincioşi uniți, care puteau să beneficieze de

scutirea de impozite şi să primească o anumită diurnă. Totuși, grănicerii din părțile Năsăudului care urmau să depună jurământul în faţa episcopului unit Petru Pavel Aron (1754-1764) s-au răzvrătit, la îndemnul bătrânului Atanasie Todoran.

Sfântul Atanasie Todoran a ieșit în fața gărnicierilor și a spus „De doi ani noi suntem cătane, adică grăniceri, şi carte n-am căpătat de la înalta împărăteasă, că suntem oameni liberi! Ne-am scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătănești, copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce? Ca să fim robiți, să n-avem nici un drept, copiii noştri să fie tot proști, ori vor învăța ceva, ori ba? Aşa nu vom purta armele, ca Sfânta Lege să ne-o ciufulească. Jos armele! Aruncați afară păgânii dintre hotarele noastre! Auziți creștini români, numai atunci vom sluji, când vom vedea carte de la înalta împărăteasă, unde-s întărite drepturile noastre; până atunci, nu, odată cu capul. Ce dă Gubernia şi cancelaria din Beciu, e nimica, îs minciuni goale de azi, de mâine".

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”

Citește și: Sărbătoare cu cruce albastră în calendar ortodox la data de 12 noiembrie 2024: Sfântul pomenit a murit la 104 ani

Din cauza revoltei pe care acesta a iscat-o, pentru ca românii să nu fie obligați să renunțe la credința ortodoxă, Sfântul Atanasie a fost condamnat să fie frânt cu roata, iar pe lângă el, încă 15 persoane au fost condamnate la mii de lovituri de vergi care a dus la moartea acestora.

Capetele Sfinților au fost ridicate în pari și puse în fața porților unde au locuit, iar trupurile lor au fost așezate la răscruci de drumuri.

Atât Sfântul Atanasie Todoran cât și ceilalți martiri au spus înainte să moară că nu regretă suferința morții și că mai bine ar fi să moară decât să trăiască în robie.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Atanasie Todoran

Se spune din popor că azi urmează să cadă prima zăpadă și va începe gerul, iar cei care vor să afle cum va fi iarna trebuie să urmărească semnele naturii:

  • - Dacă un pițigoi zboară în dreptul ferestrei înseamnă că va ninge în curând
  • - Dacă zăpada este spulberată de vânt și se transformă în pulbere, iarna va fi una geroasă.

Azi, pe data de 12 noiembrie, mai este sărbătorit și Sfântul Ivan cel Nins, cel care se zice că aduce zăpada. Potrivit superstițiilor păstrate de români, se spune că cei care pleacă la drum lung, de ziua Sfântului Ivan cel Nins, riscă să rămână înzăpeziți.

Tot azi, conform tradițiilor, se zice că nu este bine să refuzi să îi ajuți pe cei care îți cer ajutorul, și de asemenea nu este bine să cumperi pantofi, pentru că riști să ai dificultăți în viața personală.

Citește și: Ce nu este bine să faci pe 12 noiembrie, sărbătoare mare în calendar. Certurile sunt interzise. O bârfă aduce 100 de necazuri asupra ta

Rugăciune pentru femeile care nu pot avea copii

Sfinților Atanasie, Vasile, Grigorie și Vasile, dimpreună cu cei 19 țărani năsăudeni bătuți cu vergile, muceniciți împreună cu voi pe Mocirla de la Salva, din părțile Năsăudului, și cu toți mărturisitorii Ortodoxiei din Transilvania și de pretutindeni, mijlociți înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru noi, păcătoșii! Ne rugăm vouă, celor care ați biruit cu evangheliceștile arme pe vrăjmașii dreptei credințe, să ne fiți aproape și grabnic ajutători la ceasul încercărilor noastre de obște. Sfinților Martiri Năsăudeni, care cu darul muceniciei v-ați împodobit, întăriți-ne întru credință, răbdare și mărturisire. Cu darul vostru, izbăviți-ne de frica de cei puternici și vrăjmași și sădiți-ne nouă singura mântuitoare frică, cea de Dumnezeu.

Voi, care ați împlinit cuvântul Domnului: „La dregători şi la regi veți fi duși pentru Mine, spre mărturie lor şi păgânilor. Iar când vă vor da pe voi în mâna lor, nu vă îngrijiți cum sau ce veți vorbi, căci se va da vouă în ceasul acela ce să vorbiți; fiindcă nu voi sunteți care vorbiți, ci Duhul Tatălui vostru este care grăiește întru voi”, dați-ne cuvânt bun împotriva celor ce prigonesc credința noastră. Ajutați-ne ca întru totul să urmăm pildei voastre, căci ați ascultat mai mult de Dumnezeu decât de oameni și v-ați pus sufletele voastre pentru Mântuitorul nostru, urmând întâiului dintre mucenici, Arhidiaconului Ștefan. Depărtați de la noi toată vrajba și dezbinarea și ne ocrotiți de frații cei mincinoși și de lupii îngrozitori care vor să sfâșie turma lui Hristos. Rugați-vă pentru noi, Sfinților Martiri Năsăudeni, ca în ceasul Judecății de Apoi să vă privim fără de rușinare, cu bucuria părtășiei în Hristos, primind un colțișor în Raiul cel luminos. Amin.”

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.