Sfantul Dumitru, sarbatoare mare in calendarul crestin ortodox, este celebrata din timpuri stravechi si aduce cu sine mai multe credinte, care fac parte din traditiile romanilor.
" În Ajunul sărbatorii, se aprind focuri, focurile lui Sâmedru, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Bătrânii satului spun că focul alungă fiarele. După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi.
De Sfantul Dumitru se usuca plantele
De Sfantul Dumitru se desfrunzeste codrul si se usuca plantele, caci se duce caldura in pamant si vine anotimpul friguros. Asa se explica de ce focul este un simbol al sarbatorii din 26 octombrie si de ce se face foc de Sfantul Dumitru, inca din cele mai vechi timpuri.
Focul este protector si purificator, alunga relele, necazurile si bolile, tine la distanta fiarele si chiar ii aduce mai aproape pe cei dragi care nu mai sunt printre noi, ca sa se incalzeasca. Focul ii apara pe copiii care sunt in jurul lui sau care sar peste el.
Citeste si: Calendar ortodox 26 octombrie- Sfântul Dumitru. Ce sa nu faci ca sa nu-ti mearga rau
Traditii si superstitii de Sfantul Dumitru
De Sfantul Dumitru si tinerii sar peste foc, in speranta ca se vor casatori curand, iar femeile impart copiilor fructe uscate, mere, nuci si covrigi. In biserici se tine slujba si se impart merinde.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sfantul Dumitru este si patronul pastorilor, iar in ziua de 26 octombrie ciobanii fac previziuni despre vreme. Oaia care se va culca pe cojocul ciobanului ei anunta ce fel de iarna va veni. Daca o oaie neagra vine pe cojoc, iarna va fi blanda, dar daca o oaie alba se culca pe haina ciobanului, vom avea o iarna aspra.
Tot despre vreme se spune ca daca de Sfantul Dumitru vremea este aspra, vine o iarna blanda, daca vremea este buna, toamna va fi una lunga si frumoasa.
Credinciosii care merg la biserica in ziua sfanta impart grau fiert pentru sufletele celor plecati.