Sărbătoarea Sfântului Andrei este una încărcată de semnificație, astfel că pe 30 noiembrie 2022 se respectă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce este bine să faci de Sfântul Andrei și ce lucruri sunt interzise?
Sfântul Andrei 2022. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri
Sfântul Andrei este sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe data de 30 noiembrie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului 2022, iar în fiecare an, credincioșii o tratează cu maximă seriozitate și respectă tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții, cele mai multe fiind
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor, acesta fiind motivul pentru care sărbătoarea este atât de importantă pentru poporul român. Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru, cei doi fiind ucenicii lui Iisus Hristos. Sfântul Andrei a predicat în Scytia si Asia Mică. Deși nu se cunoaște anul morții sale, este cunoscut faptul că Sfântul Andrei a murit după ce a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.
Pentru români, sărbătoarea Sfântului Andrei este atât de importantă, încât ziua de 30 noiembrie este inclusă pe lista liberelor legale.
Ce nu e bine să faci de Sfântul Andrei 2022?
De Sfântul Andrei, creștinii ortodocși au mai multe interdicții. Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se muncește, astfel că sunt interzise toate activitățile în gospodărie. Nu se spala rufe, nu se calcă, nu se face curățenie. În popor se spune că pe 30 noiembrie nu se mătură, nu se duce gunoiul și nici nu trebuie folosit pieptănul, iar cei care vor face acest lucru riscă să aibă parte de necazuri.
Lupii se vor apropia de casa lor, iar ei vor fi în primejdie.În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, tradiția spune că își fac apariția strigoii. Astfel, se crede că pentru a se proteja de strigoi, oamenii trebuie să ascundă coasele și măturile, având în vedere că strigoii pot călători cu ajutorul lor.
De Sfântul Andrei nu este bine să te cerți sau să plângi și se spune că cei care fac acest lucru vor avea parte de ghinion întregul an.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei, animalele capătă glas omenesc, însă oamenii nu ar trebui să le asculte.
Există o superstiție care spune că cei care ascultă glasul lor vor muri.Ce e bine să faci de Sfântul Andrei? Obiceiurile care aduc noroc
Pentru a se proteja de strigoi și de forțele răului, românii obișnuiesc să mănânce usturoi sau să își ungă ușile și ferestrele cu un cățel de usturoi. Se spune că spiritele rele sunt alungate de mirosul de usturoi.
Noaptea de Sfântul Andrei este una magică, iar pentru a avea noroc, fetele urmează un ritual cu ceșcuțe de apă. Tradiția spune că trebuie să măsoare nouă ceșcuțe cu apă și să le pună într-un vas pe care mai apoi să îl așeze sub o icoană. A doua zi dimineață, folosind aceeași ceșcuță, fetele trebuie să măsoare din nou apa. Dacă pe fundul vasului mai rămâne apă, atunci se spune că vor avea parte de foarte mult noroc, în schimb, dacă nu vor reuși să pună apă în ultima ceșcuță, atunci nu vor avea parte de noroc.
Pentru a-și visa ursitul, fetele nemăritate trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei vor visa că cineva vrea să le ia grâul, atunci este semn că se vor mărita.
Tot de Sfântul Andrei, fetele fac un colac, iar în mijlocul lui pun un cățel de usturoi. Colacul se pune într-un loc călduros și se spune că dacă după o săptămână încolțește usturoiul, atunci fata va avea noroc, dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci va fi urmărită de ghinion.
Pe 30 noiembrie, cea mai importantă tradiție este cea legată de semănatul grâului. Se spune că fiecare persoană din casă trebuie să pună grâu într-un castron de Sfântul Andrei, iar apoi, recipientul trebuie pus pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină. Grâul trebuie îngrijit cu grijă și udat. În noaptea de Revelion, persoana care va avea grâul cel mai mare, aceea va avea parte de un an nou îmbelșugat, cu mult noroc și foarte multe realizări.
Grâul este un simbol al norocului, al belșugului și din acest motiv se pune la încolțit de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.