Traditiile din Saptamana Patimilor, respectate cu sfintenie in satele din Banat si Maramures

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:05

Traditiile din saptamana Patimilor sunt respectate cu sfintenie in unele zone din tara. In Banat, in Vinerea Mare se vopsesc oua, iar in Maramures oamenii s-au imbracat in negru in Joia Mare si au dat de pomana pentru morti.

In vestul tarii,gospodinele vopsesc ouale cu foi de ceapa, frunze de urzica sau flori de musetel, in functie de culoarea dorita. Obiceiul este unul stravechi si presupune migala. In Banat, traditia spune ca tinerele necasatorite se intalnesc in Vinerea Mare pentru a vopsi ouale de Pasti. Imbracate in port popular, fetele fac treaba si canta pricesne.

Traditia spune ca in ziua Invierii, fetele necasatorite iau un ou rosu si un banut de aur, pe care le pun intr-o galeata cu apa proaspata de la fanata.

Tinerele se spala apoi pe fata pentru a fi imbujorate tot anul. Ouale proaspat vopsite sunt unse cu slanina, pentru luciu.

Apoi inainte de a le duce la biserica pentru binecuvantarea preotului, tinerii fac un popas la una dintre vaduvele satului, care umple cosurile cu prescura preparata in casa. In timp ce fetele intra in biserica cu flori, oua rosii si prescura, baietii bat toaca.

In Maramures, in Saptama Patimilor, mai exact, ieri au fost pomeniti mortii.

Oamenii au mers in cimitire pentru a aranja mormintele si au pus lumanari. Astfel, potrivit traditiei cei trecuti in nefiinta isi gasesc linistea cea vesnica. Localnicii au dat dulciuri si cocuti de pomana pentru sufletele mortilor.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Dupa ce au terminat ritualul din cimitir, localnicii au mers la biserica, la slujba speciala din Joia Mare.

Timp de doua ore oamenii au stat in genunchi si s-au rugat impreuna cu preotul, ca semn al sacrificiului pe care l-au facut de-a lungul postului Pastelui. Dupa slujba credinciosii au plecat spre case cantand pricesne.

##VIDEO109720##