Tragedie în București: Un bebeluș de 10 luni a murit de rujeolă! Epidemia continuă să facă victime

Author: Andrei Costanda

Un copil de 10 luni a murit de reujeolă în București.

Sursa: Iași TV Life

Un copil de 10 luni din București a murit din cauza rujeolei, după ce a fost infectat de sora sa nevaccinată, în contextul unei epidemii care a înregistrat peste 760 de noi cazuri într-o săptămână.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat o situație alarmantă privind epidemia de rujeolă din România. În ultima săptămână, numărul cazurilor noi a crescut cu 768, aducând totalul la 18.146 de cazuri confirmate de la începutul anului 2023 până la data de 9 iunie 2024. Îngrijorător, numărul deceselor a ajuns la 18, cel mai recent fiind un copil de 10 luni din București.

Bebelușul a luat virusul de la sora sa mai mare

Bebelușul, nevaccinat antirujeolic, a contractat virusul de la sora sa de 13 ani, care de asemenea nu era vaccinată și a fost diagnosticată cu rujeolă. Tragedia subliniază importanța vaccinării, mai ales în contextul în care rujeola continuă să se răspândească rapid în comunitățile cu rate scăzute de imunizare.

Conform datelor INSP, dintre cele 18 decese înregistrate, 5 au avut loc în Municipiul București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, și câte unul în județele Mureș, Sibiu, Buzău și Constanța.

Aceste cifre trag un semnal de alarmă privind necesitatea unor măsuri urgente de sănătate publică pentru a controla răspândirea virusului.

Brașovul se confruntă cu cel mai mare număr de cazuri de rujeolă, raportând până acum 2.074 de cazuri. Alte județe grav afectate includ Mureș, cu 1.216 cazuri, Argeș cu 1.043, Prahova cu 1.095 și Municipiul București cu 1.638 de cazuri. Aceste cifre ilustrează o distribuție geografică extinsă a epidemiei, afectând atât zone urbane cât și rurale.

Citește și: Serialul “O dragoste” a plasat Kanal D pe primul loc la orașe. Peste 1 milion de telespectatori din întreaga tara au urmărit episodul de marti seara al producției

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Bebelușul a contactat virusul de la sora sa mai mare în vârstă de 13 ani.

Citește și: Meteorologii anunță secetă extremă în România: Românii își fac rezerve de apă

Campanii de vaccinare

Pe fondul acestei epidemii, autoritățile au intensificat campaniile de vaccinare. În perioada 6 decembrie 2023 – 9 iunie 2024, s-au utilizat 169.312 doze de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), dintre care 27.686 de doze au fost administrate copiilor cu vârste între 9 și 11 luni. Aceste măsuri au ca scop creșterea imunității colective și reducerea riscului de infecție, mai ales în rândul celor mai vulnerabili, cum ar fi copiii mici.

Specialiștii în sănătate publică avertizează că rata de vaccinare trebuie să crească pentru a preveni noi decese și complicații severe cauzate de rujeolă. În ciuda eforturilor continue, există încă o rezistență semnificativă față de vaccinare în anumite comunități, alimentată de dezinformare și scepticism.

Tragedia din București, în care un copil de doar 10 luni a pierdut lupta cu rujeola, evidențiază consecințele grave ale nevaccinării. Autoritățile sanitare fac apel la părinți să-și vaccineze copiii conform programului național de imunizare pentru a proteja sănătatea publică și a preveni astfel de tragedii în viitor. Rujeola este o boală extrem de contagioasă, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție.