TRAGEDIE in Turcia: Peste 200 de persoane au murit in urma unei explozii intr-o mina

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 feb 2017, 02:47

Cel putin 201 persoane au murit si alte cateva sute au ramas blocate in subteran in urma unei explozii produse intr-o mina de carbune din vestul Turciei, a anuntat miercuri ministrul turc al Energiei.

"Sperantele sunt reduse pentru gasirea unor supravietuitori, dar vom continua operatiunile de salvare", a precizat ministrul, care nu a oferit detalii in legatura cu numarul minerilor blocati in subteran. Presa turca estimeaza numarul lor la aproximativ 200.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este asteptat miercuri dupa-amiaza in zona sinistrata pentru a verifica operatiunile de salvare. "Intram intr-o faza mai critica. Pe masura ce timpul se scurge, ne apropiem cu pasi mari de un deznodamant nefavorabil", a avertizat ministrul.



787 de angajati se aflau in mina din provincia Manisa (vest) in momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei raman in continuare blocati in subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizand ca patru mineri salvati sunt grav raniti.

"Bilantul mortilor, care deja este foarte ridicat, ajunge intr-un punct foarte ingrijorator. Daca a fost neglijenta, nu vom inchide ochii. Vom lua toate masurile necesare, intre care masuri administrative si legale", a adaugat el.


Alti 80 de mineri sunt raniti, dintre care patru grav.

Potrivit primelor marturii, explozia a avut loc in jurul orei 12.30 GMT (15.30 ora Romaniei), fiind provocata de un transformator electric, si a generat o surpare ce a blocat minerii in galerii.

Intr-un comunicat, compania miniera Soma Komur a apreciat ca deflagratia este "un accident tragic". "Din pacate, unii dintre angajatii nostri si-au pierdut viata in acest accident", se arata in comunicatul companiei.
"Accidentul a avut loc, in pofida luarii tuturor masurilor de securitate si efectuarii inspectiilor. Am reusit sa intervenim rapid", a dat asigurari compania.

Ministerul Muncii si Sigurantei Sociale a anuntat ca mina a fost inspectata ultima data la 17 martie si ca aplica normele aflate in vigoare.

Sursa: Mediafax.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei