Tragedie la o maternitate din Iași! O tânără însărcinată a murit la o oră după internare

Author: Diana Tilă
Actualizat: 03 feb 2021, 09:20
Caz șocant la o maternitate din Iași. O tânără însărcinată a murit la puțin timp după internare. Ce au descoperit medicii

O tânără de 28 de ani a murit la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, la scurt timp după ce a fost consultată de medici.

Gravida de 28 de ani a ajuns la spital pe picioarele ei, după ce a fost consultată de medicul Doina Iancu, pentru că avea o sarcină oprită din evoluţie. Soţul tinerei este în stare de şoc, în timp ce doctoriţa nu recunoaşte că gravida decedată era pacienta ei.

O tânără însărcinată a murit la o oră după internare

Femeia a ajuns la spital pe picioarele ei și a murit la distanță de o oră, în sala de operații.

Femeia se programase la medicul care i-a urmărit sarcina, pentru monitorizare.

În momentul în care i s-a făcut ecografia, medicul a observat că sarcina de 20 de săptămâni era oprită din evoluție, așa că a fost trimisă la maternitate pentru o intervenție chirurgicală. Femeia a luat un taxi și a mers la spital, unde a fost dusă de urgență în sala de operații. La 10 minute, însă, după intervenție, femeia le-a mărturisit medicilor că nu mai poate respira cum trebuie.

 " La 10 minute distanță de avort, pacienta a delivrat și placenta. Imediat au ajuns și analizele care ne-au arătat că era într-o tulburare profundă de coagulare și că practic ea nu mai avea factor de coagulare.

Moașa spune că în momentul în care i-a făcut o injecție intramusculară, a început să-i curgă sânge. De gardă erau doi medici primari.

Aceștia au hotărât că singura variantă de salvare a acestei femei ar fi să o bage în sala de operații.

Au băgat-o în sala de operații, dar în timpul intervenției pacienta a făcut stop cardio-respirator la care s-au făcut manevre de resuscitare, dar fără succes. Spitalul a asigurat tot ceea ce se putea asigura pentru acest caz.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Au fost folosite 10 flacoane de NovoSeven, un preparat foarte scump și foarte eficient în aceste cazuri. S-a folosit concentrat trombocitar, sânge, tot ceea ce am avut. Din păcate, partea de coagulare era atât de afectată încât pacienta a decedat”, a declarat dr. Bogdan Doroftei, director la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

În ciuda eforturilor depuse de medici, aceștia nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața tinerei.

Medicul care ar fi monitorizat-o pe parcursul sarcinii a mărturisit că nu i-a fost de fapt pacientă și că nu o cunoaște pe femeie. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost dus la Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași pentru necropsie și urmează a se stabili cauzele decesului.

O tânără însărcinată care a murit mai avea un copil

În momentul în care a ajuns la spital, tânăra le-a spus medicilor că nu este prima sarcină pe care o pierde.

Femeia a mai avut două sarcini, ambele cu probleme. Avea un copil care se născuse sub greutatea unui prunc sănătos şi mai pierduse în trecut o sarcină.

„Colegii mei care au internat-o spuneau că a mai avut o sarcină la care a născut prematur, la 28 de săptămâni, și încă o sarcină, născută la termen, dar copilul a cântărit 2.100 de grame. Probabil că deja era pe un teren atipic. Ea s-a prezentat efectiv în urgență. Nu aveam niciun fel de informație despre trecutul său medical. Avem doar informațiile pe care ni le-a relatat ea când a ajuns la spital. Moașa susține că pacienta i-a spus că a venit direct de la dr. Doina Iancu de la cabinet. Ea se programase pentru monitorizarea sarcinii la acest medic. Dr. Doina Iancu a văzut că sarcina este oprită din evoluție și a trimis-o la Maternitatea „Cuza Vodă”. De cele mai multe ori, mamele nu au niciun simptom atunci când sarcina se oprește din evoluție. Practic, femeia a mers la cabinet pentru monitorizare, dar nu avea nici măcar cum să bănuiască că ceva nu ar fi în regulă cu copilul, pentru că nu avea niciun simptom care să o îngrijoreze”, adaugă dr. Bogdan Doroftei.

Soţul tinerei de 28 de ani este în stare de şoc. Psihologul spitalului l-a anunţat pe bărbat că soţia lui a murit în sala de operaţie.

„Familia a fost contactată de psihologul spitalului. Vă dați seama, soțul era șocat când a auzit vestea. După consumarea acestui fapt, am inițiat o anchetă internă și am derulat tot firul de la internare, la salonul de naștere și am discutat cu moașa. Remarc, din păcate, că ultima perioadă a crescut numărul de paciente care se prezintă la spital cu sarcina oprită din evoluție. Explicația este că femeile, din teama infecției cu COVID-19, nu mai vin la monitorizare. Din acest motiv, nu ajung la medic în timp util și, din păcate, acestea sunt repercusiunile”, a mai spus director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.