Traiesc cosmarul vietii lor dupa ce au fost alungati din propriile case pentru construirea unui lac de acumulare VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 23 feb 2017, 18:03

Ce faci atunci cand esti fortat sa iti arunci munca de-o viata la gunoi si ramai sub cerul liber?

Este drama pe care au trait-o peste 80 de familii care locuiau in satul Firiza, din apropierea orasului Baia Mare, in 1965.

 

Partidul comunist de la acea vreme avea alte planuri cu pamantul pe care traiau bietii oameni. Se dorea construirea unui lac de acumulare si asa s-a si intamplat. Ordinul a venit peste noapte, asa ca ei n-au avut alta solutie.

 

Pentru construirea acestui lac de acumulare, zeci de gospodarii au fost "maturate" de pe suprafata pamantului si tot atatea suflete au ramas pe drumuri, sub cerul liber.

Batranii isi amintesc si acum acea zi blestemata de toamna, in care au fost alungati din case.

 

Pe frig si cu copii in brate, oamenii au fost nevoiti sa isi faca un alt rost, sa o ia de la capat. Cu lacrimi in ochi, localnicii si-au acceptat soarta. Tanti Florica isi aminteste si acum ziua in care a plecat. Abia se casatorise si muncise din greu pentru a-si face un rost.

Dar viata a avut alte planuri cu ea.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

 

Timpul a sters durerea sarmanilor oameni, dar nu si ura impotriva celor care le-au dat viata peste cap.

Poate manati de furie, poate de neputinta de a se opune autoritatilor i-a facut sa creada ca lacul care le-a inghitit satul este blestemat.

 

Localnicii spun ca nu este an in care un tanar sa nu se inece si sustin ca in adancurile apei ar exista creaturi uriase. Batranii satului cred ca blestemul ii urmareste pe cei care indraznesc sa se scalde in lac.

 

Nici acum, dupa aproape 50 de ani de cand exista lacul, localnicii se tem sa intre in apele sale.