”Trăiesc de pe o zi pe alta”. Mesajul disperat al unui proaspăt specialist ATI, care după șase ani de facultate și cinci de rezidențiat, nu se poate întreține! Cât câștigă medicii tineri în țara noastră

Autor: Diana Bostan

Mesajul dur postat de un tânăr medic specialist ATI

Sursa: Facebook: Mirela Ciobănescu

Situație revoltătoare în sistemul sanitar din România. Un medic specialist ATI trage un semnal de alarmă în mediul online și susține că după șase ani de facultate și cinci de rezidențiat este nevoit să se descurce cu banii de la o zi la alta, salariul fiind unul extrem de mic.

Mirela Ciobănescu, un proaspăt medic specialist ATI, și-a strigat durerea printr-un mesaj postat pe contul său personal de Facebook. Tânăra a ajuns la capătul răbdării, susținând că după șase ani de facultate și cinci de rezidențiat, aceasta este în continuare întreținută de părinți, fiind imposibil să ducă un trai decent din salariul său.

O tânără susține că nu se poate întreține din salariul de proaspăt specialist ATI

Mirela Ciobănescu, proaspăt medic specialist ATI, a atras atenția asupra dificultăților financiare și administrative cu care se confruntă mulți dintre colegii săi din sistemul medical. Într-un mesaj disperat postat pe rețelele sociale, tânăra își exprimă frustrarea și îngrijorarea legate de situația precară în care se află mulți medici specialiști ATI din țară.

Aceasta relatează cu amărăciune cum, în ciuda eforturilor depuse pentru a obține specializarea și pentru a-și îndeplini cu dăruire responsabilitățile profesionale, se confruntă cu probleme financiare grave.

Citește și: Sporuri pentru angajații care lucrează în weekend! Câți bani în plus la salariu vor primi aceștia

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Dacă îmi spunea cineva că o să fiu medic specialist ATI și ăștia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe țară, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei. Nu credeam că-mi voi număra mărunțișul din ghiozdan ca să văd dacă pot să îmi cumpăr o cafea în drum spre spital.

Nu credeam că la vârsta de 30 de ani, după 6 ani de facultate în care am primit bursă de studiu și după 5 ani de rezidențiat, cu un examen de specialitate promovat cu media generala de 9.33, eu încă voi fi întreținută de părintii mei și voi primi pachet de acasă, pentru că parcursul obținerii actelor de specialist, a obținerii unui post de medic specialist ATI va dura atât de mult”,
a transmis Mirela Ciobănescu într-o postare făcută pe pagina sa personală de Facebook.

Tânăra a adus în discuție dificultățile întâmpinate în procesul de angajare

Mesajul său se referă la dificultatea de a-și acoperi cheltuielile de bază, cum ar fi o simplă cafea în drum spre spital, sau incapacitatea de a-și permite taxele de participare la congresele naționale de ATI, chiar și atunci când aceste evenimente sunt esențiale pentru menținerea profesionalismului și actualizarea cunoștințelor medicale.

Citește și: Femeile din România pot câștiga până la 12 mii de lei: Ce condiții trebui să îndeplinești pentru a obține acest job

Mai mult decât atât, tânăra aduce în discuție dificultățile întâmpinate în procesul de angajare într-un spital de stat, care se dovedește a fi un demers laborios și incert, lăsând mulți medici specialiști ATI într-o incertitudine financiară și profesională persistentă. Această mărturie dureroasă evidențiază lupta și sacrificiul din spatele profesiei medicale, subliniind necesitatea unor schimbări și reforme în sistemul de sănătate pentru a asigura condiții de muncă și remunerare echitabile pentru toți medicii.

”E greu să iți menții focusul doar pe ceea ce faci, să muncești cu drag și spor când tu nu ai ce pune pe masă. Am făcut această postare din dorința de a arăta că nu toți medicii sunt șpăgari cum se presupune. Ba chiar, cei la început de drum trăiesc de pe-o zi pe alta în speranța unor vremuri mai bune”, a mai spus aceasta.

Cât câștigă medicii la început de drum

Conform adevărul, salariile brute de bază ale medicilor rezidenți în România sunt următoarele:

  • Medic rezident anul VI-VII: 7.900 de lei
  • Medic rezident anul IV-V: 7.300 de lei
  • Medic rezident anul III: 6.700 de lei
  • Medic rezident anul II: 6.100 de lei
  • Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Anatomie patologică și medicină legală:  

  • Medic rezident anul III: 6.700 de lei
  • Medic rezident anul II: 6.100 de le
  • Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală:

  • Medic rezident anul IV – V – 7.300 de lei
  • Medic rezident anul III – 6.700 de lei
  • Medic rezident anul II – 6.100 de lei
  • Medic rezident anul I – 5.700 de lei

Medicină dentară:

  • Medic dentist rezident anul IV-V: 7.300 de lei
  • Medic dentist rezident anul III: 6.700 de lei
  • Medic dentist rezident anul II: 6.100 de lei
  • Medic dentist rezident anul I: 5.700 de lei