Traiesc la fel ca in Evul Mediu! Sunt orase, in Romania, unde oamenii se incalzesc cu lemne

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 26 aug 2021, 07:15

Cara sacii grei, pe scari, iar atunci cand banii nu le mai ajung, ingheata, pur si simplu, in apartamente.

Nici nu mai stiu de cand au ramas fara caldura in calorifere.  Autoritatile i-au uitat repede pe sarmani.  Comerciantii, insa, isi freaca mainile de bucurie. Cererea mare, inseamna paduri intregi vandute pe sub mana. Asadar, profituri uriase!
Orsovenii stau la bloc, dar, traiesc ca la tara. De cum da frigul, la ferestrele apartamentelor iese fumul negru si gros. Caloriferele le-au vandut, de mult, la fier si, de 14 ani, soba de lemne le-a luat locul.

O masina cu lemne costa peste 200 de lei, iar ca sa treca peste iarna, oamenii trebuie sa cumpere  de trei, poate chiar patru ori pana in primavara. Multi nu-si permit, asa ca, fac economie.

Acesti pensionari nu isi permit sa incalzeasca decat o singura camera. Stau, in casa, imbracati ca in gara si se roaga la Dumnezeu sa le dea o iarna mai usoara.

In fiecare zi, aceeasi imagine dezolanta.

Un oras gri, invaluit in fum.  Pe strazi, oamenii cara lemnele cu sacosa iar in case le depoziteaza prin balcoane si bucatarii.

In oras, practic, nu mai exista niciun bloc fara sobe sau centrala. S-a ajuns aici in ziua in care sistemul de termoficare al orasului a dat faliment.

„Incepand cu anul 2000, Orsova a ajuns primul municipiu din Tara Romaneasca care s-a debransat de la caldura.”

, afirma chiar primarul.

Solutii, inca, nu s-au gasit, dar, se cauta de vreo 14 ani incoace. Oamenii, deja, si-au pierdut speranta ca vor apuca ziua in care isi vor readuce, in casa, caloriferele.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

In Tecuci, e aceeasi situatie. Statul nu a mai putut plati caldura, asa ca tevile sunt inghetate de ani buni.

La fel e si in Drobeta Turnu Severin, aici, furnizorul de agent termic este in insolventa, cu datorii de peste 200 de milioane de euro.
Singura salvare a oamenilor e lemnul din padurile tarii, atat cat a mai ramas. In ultimii 20 de ani, peste 1 milion de hectare  de padure au fost rase de pe harta Romaniei. Cea mai mare suprafata a fost taiata ilegal.

Luna trecuta, mai-marii tarii au dat o lege prin care incearca sa controleze defrisarile ilegale.

Acum, in al doisprezecelea ceas. Practic, orice transport care pleaca din padure este urmarit prin GPS.

Acest barbat e padurar, in Giurgiu. Recunoaste ca  radarul padurilor i-a cam incurcat afacerea. Teoretic, nu mai poate scoate din padure nici macar un bustean, fara sa-l declare. Practic, zice ca se descurca.

In padurea din Comana, pregatirile de iarna sunt in toi. In doua decenii, arbori seculari au fost pusi la pamant.

In urma utilajelor, a ramas prapadul.

Toti copacii marcati sunt pusi la pamant. Legal, padurarii au voie sa taie doar arborii bolnavi, insa...
Un metru cub de lemn se vinde cu pana la 200 de lei, direct din padure. Prin intermediari, pretul aproape se dubleaza.
Din afacerea unora, au de castigat amaratii. Aceasta femeie si-a inhamat la caruta un magar si aduna ce a  ramas in urma drujbelor si a buldozerelor. Din pensia de 300 de lei ar fi murit de frig in casa.

Autoritatile spun ca noul sistem, deja, da rezulate. Infractiunile au scazut in ultima luna, de cand functioneaza radarul padurilor. Intrebare este, insa, alta: cat timp le va lua speculantilor sa gaseasca o modalitate de a pacali sistemul electronic?!

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.