Traim sau nu mai mult daca mancam sanatos? Raspunsul specialistilor ne pune pe ganduri

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 25 nov 2018, 12:16

Un nou studiu efectuat in Australia arata ca o alimentatie saraca in proteine si bogata in carbohidrati ar putea fi cheia pentru o viata mai lunga si o imbatranire sanatoasa a creierului.

Oameni de stiinta de la Universitatea din Sydney au ajuns la aceasta concluzie in urma experimentelor realizate pe soareci.

Animalele au avut voie sa manance oricat de mult au dorit atat timp cand alimentele aveau un continut redus de proteine si bogat in carbohidrati. Astfel, performantele atinse de aceste animale la testele de invatare si memorare au inregistrat o imbunatatire modesta. Au fost observate beneficii atat la soarecii tineri cat si cei in varsta, de ambele sexe.



Efectele le-au oglindit pe cele observate in urma restrictiei caloriilor, despre care s-a demonstrat anterior ca stimuleaza longevitatea, insa nu este practica pentru oameni, potrivit Press Association.

Aceeasi universitate a mai efectuat si alte studii care au indicat ca dietele cu un continut redus de proteine si un aport sporit de carbohidrati pot promova o viata lunga prin imbunatatirea sanatatii inimii si a sistemului digestiv.


„Avem aproape o suta de ani de studii de calitate care evidentiaza beneficiile restrictiei calorice drept cea mai puternica dieta pentru imbunatatirea sanatatii creierului si intarzierea debutului bolii neurodegenerative la rozatoare. Insa majoritatea oamenilor intampina dificultati in privinta restrictionarii caloriilor, in special in societatile occidentale unde mancarea este usor disponibila, iar alimentatia este bogata in proteine. Aceasta demonstreaza (rezultate) destul de promitatoare si am reusit sa replicam acelasi gen de schimbari genetice in regiunea creierului responsabila de memorie pe care le observam cand restrictionam caloriile in mod sever”, a declarat cercetator principal Devin Wahl.