Trandafirata devine tot mai populară pe rețelele sociale. Rețeta simplă cu care să înlocuiți socata

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 mai 2024, 11:34

Trandafirata devine tot mai populară pe rețelele sociale

Sursa: freepik

A început sezonul florilor de primăvară, pe care adesea gospodinele le folosesc pentru a prepara băuturi aromate în propria gospodărie.

Salcâmul, socul și trandafirii înfloresc adesea la finalul lunii mai, începutul lunii iunie, în funcție de condițiile meteorologice, iar aceasta este perioada preferată a gospodinelor. În zonele rurale este o adevărată plăcere realizarea preparatelor cu ajutorul florilor din jurul gospodăriei, iar trandafirata este una dintre băuturile specifice acestei perioade.

Trandafirata devine tot mai populară pe rețelele sociale

Tot mai mulți români își doresc să se bucure de gusturile aromate ale băuturilor realizate în gospodărie, iar socata este prima astfel de băutură pe care o avem în minte în această perioadă.

Cu toate acestea, rețelele sociale au fost luate cu asalt de o altă băutură ușor de realizat în propria casă, mai exact trandafirata. Deși poate suna ca o băutură alcoolică, este important să știm că aceasta nu conține alcool, fiind doar un suc cu o tentă acidulată.

Pentru a realiza trandafirata aveți nevoie de 300 de grame de trandafiri speciali pentru dulceață, soiul Rosa Damascena, șase litru de apă, 300 de grame de zahăr, două lămâi, alături de zeama de la o lămâie.

Pentru a realiza această rețetă de trandafirată trebuie să culegem florile de trandafir și să le scuturăm, astfel încât să îndepărtăm posibilele insecte ce ar putea să fie ascunde în florile trandafirilor.

Această rețetă necesită doar petalele trandafirilor de dulceață, pe care le spălăm și le lăsăm la scurs cu ajutorul unei site. Acum este momentul în care vom stoarce zeama de la o lămâie peste petalele trandafirilor și le vom amesteca foarte bine, astfel încât să obținem o culoare mai intensă a petalelor, dar și pentru a elibera mai rapid aromele florilor.

Urmează un pas foarte important al trandafiratei, mai exact poziționarea petalelor de trandafir în fundul unui borcan încăpător, peste care adăugăm zahărul și zeama de lămâie rămasă. Cele două rămâi pe care le avem trebuie să le tăiem în felii și să le adăugăm peste petalele de trandafir. Urmează să punem apă în borcan, după care amestecăm până în momentul în care zahărul s-a topit. Acum este momentul în care acoperim borcanul cu o farfurie și îl punem într-un loc însorit.

Timp de aproximativ 2-3 zile vom lăsa trandafirata la macerat, perioadă în care o amestecăm de două ori pe zi, potrivit caietulcuretete.com.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Desert rapid cu petale de trandafir

În cazul în care ați preparat trandafirata și ați rămas cu petale de trandafir în plus, atunci puteți prepara un desert rapid care să vă bucure papilele gustative.

Pentru această rețetă avem nevoie de 2 ouă mari, 250 de grame de zahăr tos, 120 de mililitri de ulei, 450 de grame de făină, 120 de mililitri de lapte dulce, o linguriță cu vârf praf de copt, un praf de sare, coajă de lămâie, petale de trandafiri și 3 linguri sirop de trandafiri.

Vom prepara un chec cu petale de trandafir, iar pentru a începe rețeta trebuie să aprindem cuptorul la 170 de grade.

Este momentul în care amestecăm ouăle întregi cu zahărul şi o treime din lapte, până în momentul în care zahărul o să fie dizolvat complet, după care putem continua să punem încep laptele rămas.

Citește și: Dulceață de căpșuni: Rețeta bunicii. Ce trebuie să pui ca să nu se zaharisească

Urmează să punem făina, amestecată cu praful de copt și omogenizăm întreaga compoziție. Este un moment oportun pentru a pregăti tava, punând hârtie de copt. Compoziția omogenizată este împărțită în două boluri diferite, în care adăugăm puțin sirop de trandafiri şi încă o lingură de făină.

Urmează să punem puțin aluat în tavă, după care adăugăm câteva petale dulci de trandafiri ce au stat într-un borcan cu zahăr, și continuăm până terminăm compoziția. Se coace în jur de 35 de minute, după care vă puteți bucura de un desert savuros, potrivit adevarul.ro.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?