Salcâmul, socul și trandafirii înfloresc adesea la finalul lunii mai, începutul lunii iunie, în funcție de condițiile meteorologice, iar aceasta este perioada preferată a gospodinelor. În zonele rurale este o adevărată plăcere realizarea preparatelor cu ajutorul florilor din jurul gospodăriei, iar trandafirata este una dintre băuturile specifice acestei perioade.
Trandafirata devine tot mai populară pe rețelele sociale
Tot mai mulți români își doresc să se bucure de gusturile aromate ale băuturilor realizate în gospodărie, iar socata este prima astfel de băutură pe care o avem în minte în această perioadă.
Pentru a realiza trandafirata aveți nevoie de 300 de grame de trandafiri speciali pentru dulceață, soiul Rosa Damascena, șase litru de apă, 300 de grame de zahăr, două lămâi, alături de zeama de la o lămâie.
Această rețetă necesită doar petalele trandafirilor de dulceață, pe care le spălăm și le lăsăm la scurs cu ajutorul unei site.
Urmează un pas foarte important al trandafiratei, mai exact poziționarea petalelor de trandafir în fundul unui borcan încăpător, peste care adăugăm zahărul și zeama de lămâie rămasă.
Desert rapid cu petale de trandafir
În cazul în care ați preparat trandafirata și ați rămas cu petale de trandafir în plus, atunci puteți prepara un desert rapid care să vă bucure papilele gustative. Pentru această rețetă avem nevoie de 2 ouă mari, 250 de grame de zahăr tos, 120 de mililitri de ulei, 450 de grame de făină, 120 de mililitri de lapte dulce, o linguriță cu vârf praf de copt, un praf de sare, coajă de lămâie, petale de trandafiri și 3 linguri sirop de trandafiri.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Vom prepara un chec cu petale de trandafir, iar pentru a începe rețeta trebuie să aprindem cuptorul la 170 de grade. Este momentul în care amestecăm ouăle întregi cu zahărul şi o treime din lapte, până în momentul în care zahărul o să fie dizolvat complet, după care putem continua să punem încep laptele rămas.
Citește și: Dulceață de căpșuni: Rețeta bunicii. Ce trebuie să pui ca să nu se zaharisească
Urmează să punem făina, amestecată cu praful de copt și omogenizăm întreaga compoziție. Este un moment oportun pentru a pregăti tava, punând hârtie de copt. Compoziția omogenizată este împărțită în două boluri diferite, în care adăugăm puțin sirop de trandafiri şi încă o lingură de făină.
Urmează să punem puțin aluat în tavă, după care adăugăm câteva petale dulci de trandafiri ce au stat într-un borcan cu zahăr, și continuăm până terminăm compoziția. Se coace în jur de 35 de minute, după care vă puteți bucura de un desert savuros, potrivit adevarul.ro.