Trasee montane pentru începători! Marcajele montane pe care trebuie să le cunoască drumeții

Author: Bianca Vidoi

Trasee montane pentru începători

Sursa: Pexels.com

Temperaturile din termometre cresc, iar românii își doresc să petreacă mai mult timp în natură, drumețiile devenind astfel tot mai populare.

România are foarte multe secrete ascunse, iar românii încep să le descopere cu ajutorul drumețiilor. Temperaturile au crescut, iar oamenii își doresc să petreacă mai mult timp în natură, conectându-se cu mediul înconjurător și unul dintre cele mai apreciate moduri pentru a face acest lucru este prin intermediul drumețiilor. Iată cele mai frumoase trasee montane pentru începători.

Trasee montane pentru începători

Românii încep să caute cele mai frumoase trasee montane, însă adesea sunt descurajați de nivelul de dificultate pe care traseele montane le au, cu toate acestea, există și trasee montane care să îi ajute pe începători să ajungă în locuri de vis, fără să le solicite prea mult corpul. Un traseu montan tot mai apreciat de către români este cel de la Saru Dornei la Vatra Dornei, în care oamenii pot observa munții Călimani și vârfurile Giumalău, Rarăul si Pietrosul Bistriței, priveliște ce le va tăia răsuflarea.

Traseul montan Saru Dornei- Vatra Dornei este unul ce poate fi realizat într-o singură zi, mai exact în aproximativ patru ore.

Această drumeție poate fi realizată atât pe jos, cât și pe bicicletă, iar dificultatea pe care o are acest traseu montan este una medie. Un traseu care să dureze aproximativ două ore, pentru persoanele ce își doresc să petreacă mai puțin timp în natură, este Dealul Lempeș.

Temperaturile au crescut, iar oamenii își doresc să petreacă mai mult timp în natură
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: ROventura ajunge la Comandău, în ultimele zile de iarnă, pentru o aventură de neuitat! Vă arătăm toate atracțiile din perla montană a Covasnei, sâmbătă, 20 martie, de la ora 15:00, la Kanal D!

Traseul Dealul Lempeș pornește din comuna Sânpetru, din județul Brașov, acolo unde se oprește asfaltul, după care se continuă spre Biserica Fortificată din Sânpetru și ajunge la în localitatea Hărman.

Acest traseu este perfect pentru începători, deoarece nu există înclinări foarte mari, astfel reprezintă un nivel de dificultate scăzut.

Un traseu montan ce a luat cu asalt internetul este cel spre Cascada 7 Izvoare și Lacul Scropoasa. Acest traseu începe de la Camping Zănoaga, județul Dâmbovița și se continuă prin Cheile Zănoagei. Acest traseu are aproximativ 6 kilometri și este parcurs adesea în aproximativ trei ore, însă cu toate acestea, traseul nu este marcat foarte bine. În prima parte a traseului, turiștii se concentrează să ajungă la Cascada 7 Izvoare, ce este în trepte și reprezintă una dintre cele mai frumoase cascade din România. Cu toate acestea, românii își doresc să ajungă la Lacul Scropoasa, ce este un lac de baraj artificial construit în anul 1929, ce atrage sute de români datorită culorii verde-turcoaz pe care o are apa, potrivit instatravel.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Ce semnificație au marcajele montane?

Dacă vă doriți să mergeți într-o drumeție trebuie să știți ce înseamnă fiecare marcaj montan, astfel încât să vă puteți coordonați în timpul traseelor montane cu ajutorul acestora. Primul marcaj pe care trebuie să îl cunoaștem este alcătuit dintr-o bandă verticală ce poate fi galbenă, roșie sau albastră, pe fundal alb, ce ne arată că suntem pe un traseu de creastă sau pe traseele principale.

Al doilea marcaj montan este realizat dintr-o cruce de culoare galbenă, roșie sau albastră, pe fundal alb, semn ce arată că drumul pe care ne aflăm se intersectează cu un traseu principal. În cazul în care vedem un pătrat roșu sau albastru, atunci trebuie să ne dăm seama că ne aflăm în apropierea unei rezervații naturale.

Marcajele montane pe care trebuie să le cunoască drumeții
[Sursa: Pexels.com]

Dacă vedem un punct roșu, galben sau albastru, atunci ne aflăm pe un traseu secundar, care pornește adesea într-o vale sau este un circuit, iar dacă în jurul cercului este o linie de aceeași culoare, atunci este un traseu dus-întors. Un marcaj montan ce este în formă de triunghi arată că ne aflăm pe un traseu montan sau pe un traseu către un vârf muntos.

Un alt marcaj montan pe care îl putem observa este alcătuit din pătrățele galbene și negre, ce marchează zone cu risc mare de avalanșe. Ultimul marcaj pe care drumeții trebuie să îl cunoască este format din litera C într-un pătrat, ce arată că este un traseu ce se poate parcurge cu bicicleta, potrivit peisajelecalatorului.com.