Pilula poate ,,anihila’’ tumorile solide, fără să afecteze celulele sănătoase din organism.
Citește și: Peste 1 milion de români suferă de boli rare. Află care sunt acestea
Cum acționează tratamentul în organism
Medicamentul este conceput de către o mare organizație americană de cercetare și tratare a cancerului, numită City of Hope.
Forma mutantă a PCNA este „critică” în etapa de replicare a AND-ului și de reconstrucție a totalității de „tumori în expansiune”.
Un profesor care și-a adus contribuția la dezvoltarea pilulei, Linda Malkas, a explicat, în termini simpli, acțiunea pe care o are medicamentul asupra cancerului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„PCNA este ca un terminal al unei mari companii aeriene cu mai multe porți de îmbarcare. (…) Pilula noastră distrugătoare de cancer este ca o furtună de zăpadă care închide un terminal principal al unei companii aeriene, oprind toate sosirile și plecările avioanelor care transportă celule canceroase.”
Ce s-a descoperit în urma studiilor pilulei
Dacă, în trecut, PCNA era considerată drept o proteină care nu putea fi tratată farmacologic, medicamentul celor de la City of Hope și-a demonstrat eficiența în tratarea celulelor derivate din mai multe tipuri de cancer, precum cele: de col uterin, de piele, la sân, de prostată, ovarian, la creier și la plămâni.
Chiar dacă rezultatele testelor s-au arătat promițătoare, până în prezent AOH1996 a oprit dezvoltarea tumorii doar în celule animale. Însă, cu toate acestea, efectele medicamentului vor fi, în curând cercetate clinic și asupra organismelor umane.
Cercetătorii își doresc ca, prin noul studiu, să conceapă tratamente care să răspundă, în mod personalizat, la nevoile a diverși pacienți diagnosticați cu diferite tipuri și stadii de cancer.