La începutul pandemiei de coronavirus, oamenii puneau foarte mare accent pe dezinfectarea tuturor suprafețelor, crezând că astfel se vor proteja de noul coronavirus. Acum, la mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei în România, comportamentul s-a schimbat. Ce crede profesorul Răzvan Cherecheș despre dezinfectarea suprafețelor, alimentelor sau obiectelor?
Cât de utilă este dezinfectarea suprafețelor în lupta împotriva noului coronavirus? Profesorul Răzvan Cherecheș a oferit răspunsul
Regulile de igienă sunt esențiale pentru a preveni infecția cu noul coronavirus, însă profesorul Răzvan Cherecheș este de părere că acestea nu ar trebui duse la extrem. Dacă în unitățile medicale se impune dezinfectarea suprafețelor, profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, consideră că oamenii nu ar trebui să facă acest lucru acasă sau atunci când intră în contact cu tot felul de obiecte.
Citeste si: Cum se transmite, de fapt, noul coronavirus? Studiul care schimbă tot ce știam până acum
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele ori alte instituţii de sănătate răspunsul este cel mai probabil că nu, dar spălaţi-vă pe mâini.(...). La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe suprafeţe, paturi, mese, clanţe din spitale şi din alte zone s-a găsit ARN de virus. Problema este următoarea: ARN-ul de virus supravieţuieşte în mediu exterior, dar are viabilitatea foarte scăzută. A putut fi ţinut în viaţă în condiţii de laborator.
Chiar dacă a precizat că nu este nevoie de dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19, profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a atras atenția că este importantă spălarea corectă a mâinilor, această măsură dovedindu-și eficiența de la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent.
Citeste si: Masca obligatorie: cat rezista coronavirus pe o masca