“Trebuie să avem un dialog, nu?” Vladimir Putin este dispus să negocieze încheierea războiului cu Ucraina și spune ca nu vor ataca alte țări: “Doar dacă Polonia atacă Rusia”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 feb 2024, 09:22

Vladimir Putin

Sursa: Profimedia

Tucker Carlson și Vladimir Putin au discutat despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, dar și despre un posibil atac în Polonia și Letonia.

Într-un interviu recent cu Tucker Carlson, Vladimir Putin a discutat despre relația economică dintre Ucraina și Rusia, precum și despre implicarea SUA în evenimentele din Ucraina și consecințele conflictului din regiune

Care a fost relația dintre Ucraina și Rusia

În interviu acordat lui Tucker Carlson, Putin a subliniat că Ucraina a avut o strânsă colaborare economică cu Rusia încă din vremea Uniunii Sovietice, iar legăturile între întreprinderile celor două țări au fost strânse.

El a argumentat că loviturile de stat din Ucraina au dus la un dezechilibru și au avut consecințe neașteptate, inclusiv escaladarea conflictului din regiunea Donbas și anexarea Crimeei de către Rusia. Putin a acuzat SUA și CIA că au sprijinit aceste acțiuni și că au contribuit la declanșarea conflictului.

Întrebat dacă Ucraina a făcut mai mult comerț cu Rusia decât cu UE, Vladimir Putin a răspuns: „Desigur.

Nici măcar nu este vorba doar despre volumul comerțului, deşi în cea mai mare parte este. Este vorba de dimensiunea cooperării pe care întreaga economie ucraineană se baza. Dimensiunea cooperării între întreprinderi era foarte strânsă încă din vremea Uniunii Sovietice. Da. O întreprindere de acolo obișnuia să producă componente care să fie asamblate atât în Rusia, cât şi în Ucraina şi invers. Existau legături foarte strânse. A fost comis o lovitură de stat.
Cu toate că nu voi intra acum în detalii, deoarece consider că nu este potrivit. SUA ne-au spus să îl calmezăm pe Yanukovych şi vom calma opoziția. Să lăsăm situația să se desfăşoare. În scenariul unui aranjament politic. Am spus, bine, de acord, să facem aşa. Aşa cum au cerut americanii, Yanukovych nu a folosit nici forțele armate, nici poliția. Totuși, opoziția armată a comis o lovitură de stat în Kiev.”

Putin a subliniat importanța opoziției față de ideologia nazistă în Ucraina și necesitatea adoptării unor măsuri legislative împotriva promovării acestei ideologii. El a evidențiat preocupările legate de erodarea relațiilor ruso-ucrainene și necesitatea găsirii unor soluții diplomatice pentru rezolvarea conflictului.

Citește și: Vladimir Putin a vorbit despre România în interviul cu Tucker Carlson: "România şi Ungaria şi-au pierdut o parte din teritorii”

Și-a atins sau nu Vladimir Putin obiectivul legat de Ucraina?

Legat de conflictul dintre Rusia și Ucraina, Vladimir Putin a fost întrebat de către Tucker Carlson dacă și-a atins obiectivul, iar răspunsul său a fost unul destul de clar: „Nu. Nu ne-am atins încă scopurile, pentru că unul dintre ele este denazificarea. Aceasta înseamnă interzicerea tuturor mișcărilor neo-naziste. Acesta este unul dintre problemele pe care le-am discutat în timpul procesului de negociere, care s-a încheiat la Istanbul la începutul acestui an.

Şi nu a fost inițiativa noastră, pentru că europenii, în special, ne-au spus că era necesar să se creeze condiții pentru semnarea definitivă a documentelor. Colegii mei din Franța, din Germania au spus: Cum vă puteți imagina semnarea unui tratat cu un pistol la tâmplă? Trupele ar trebui retrase din Kiev. Am zis, bine. Am retras trupele din Kiev. În momentul în care am retras trupele noastre din Kiev, negociatorii noştri ucraineni au aruncat imediat toate acordurile noastre încheiate la Istanbul la gunoi şi s-au pregătit pentru o confruntare armată prelungită cu ajutorul Statelor Unite şi a sateliților săi din Europa. Aşa s-a dezvoltat situația şi aşa arată acum.”

Citește și: „ Am realizat că NU suntem bineveniți” Vladimir Putin și-a dorit ca Rusia să intre în NATO, în anul 2000. Ce răspuns a primit de la Bill Clinton

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

De asemenea, Tucker l-a întrebat pe Putin de ce nu au existat negocieri legate de rezolvarea conflictului din Ucraina, despre discuții de pace. Vladimir Putin a ținut să precizeze faptul că: „Au existat, au atins un stadiu foarte avansat de coordonare a pozițiilor într-un proces complex, dar totuși aproape că erau finalizate. Dar după ce ne-am retras trupele din Kiev, aşa cum am mai spus, cealaltă parte a aruncat toate aceste acorduri şi a urmat instrucțiunile țărilor occidentale, a țărilor europene şi ale Statelor Unite pentru a lupta împotriva Rusiei până la capăt. Mai mult, președintele Ucrainei a promulgat o interdicție de a negocia cu Rusia. A semnat un decret interzicând oricui să negocieze cu Rusia. Dar cum vom negocia dacă el s-a interzis pe sine şi tuturor să facă acest lucru? Ştim că el avansează unele idei despre această soluționare, dar pentru a ajunge la un acord, trebuie să avem un dialog. Nu-i aşa?”

Gazda acestui interviu l-a întrebat pe Putin dacă NATO se teme că aceasta va deveni un război global sau un conflict nuclear. „Cel puţin asta discută ei. Şi încearcă să îşi intimideze propria populație cu o amenințare rusă imaginară. Este un fapt evident. Şi oamenii de gândire, nu filistinii, ci oamenii de gândire, analiștii, cei care se ocupă de politică reală, oamenii deștepți, înțeleg perfect că aceasta este o farsă. Încearcă să alimenteze amenințarea rusă.”, a declarat Putin.

Citește și: „ Am realizat că NU suntem bineveniți” Vladimir Putin și-a dorit ca Rusia să intre în NATO, în anul 2000. Ce răspuns a primit de la Bill Clinton

Întrebat dacă Rusia ar urma să invadeze Polonia sau Letonia, Vladimir Putin a spus că: “Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asta? Pur şi simplu nu avem niciun interes. Este doar o amenințare fără bază.”

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.