Într-un interviu recent cu Tucker Carlson, Vladimir Putin a discutat despre relația economică dintre Ucraina și Rusia, precum și despre implicarea SUA în evenimentele din Ucraina și consecințele conflictului din regiune
Care a fost relația dintre Ucraina și Rusia
În interviu acordat lui Tucker Carlson, Putin a subliniat că Ucraina a avut o strânsă colaborare economică cu Rusia încă din vremea Uniunii Sovietice, iar legăturile între întreprinderile celor două țări au fost strânse.
Întrebat dacă Ucraina a făcut mai mult comerț cu Rusia decât cu UE, Vladimir Putin a răspuns: „Desigur.
Putin a subliniat importanța opoziției față de ideologia nazistă în Ucraina și necesitatea adoptării unor măsuri legislative împotriva promovării acestei ideologii. El a evidențiat preocupările legate de erodarea relațiilor ruso-ucrainene și necesitatea găsirii unor soluții diplomatice pentru rezolvarea conflictului.
Și-a atins sau nu Vladimir Putin obiectivul legat de Ucraina?
Legat de conflictul dintre Rusia și Ucraina, Vladimir Putin a fost întrebat de către Tucker Carlson dacă și-a atins obiectivul, iar răspunsul său a fost unul destul de clar: „Nu. Nu ne-am atins încă scopurile, pentru că unul dintre ele este denazificarea. Aceasta înseamnă interzicerea tuturor mișcărilor neo-naziste. Acesta este unul dintre problemele pe care le-am discutat în timpul procesului de negociere, care s-a încheiat la Istanbul la începutul acestui an. Şi nu a fost inițiativa noastră, pentru că europenii, în special, ne-au spus că era necesar să se creeze condiții pentru semnarea definitivă a documentelor. Colegii mei din Franța, din Germania au spus: Cum vă puteți imagina semnarea unui tratat cu un pistol la tâmplă? Trupele ar trebui retrase din Kiev. Am zis, bine. Am retras trupele din Kiev. În momentul în care am retras trupele noastre din Kiev, negociatorii noştri ucraineni au aruncat imediat toate acordurile noastre încheiate la Istanbul la gunoi şi s-au pregătit pentru o confruntare armată prelungită cu ajutorul Statelor Unite şi a sateliților săi din Europa. Aşa s-a dezvoltat situația şi aşa arată acum.”
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De asemenea, Tucker l-a întrebat pe Putin de ce nu au existat negocieri legate de rezolvarea conflictului din Ucraina, despre discuții de pace. Vladimir Putin a ținut să precizeze faptul că: „Au existat, au atins un stadiu foarte avansat de coordonare a pozițiilor într-un proces complex, dar totuși aproape că erau finalizate. Dar după ce ne-am retras trupele din Kiev, aşa cum am mai spus, cealaltă parte a aruncat toate aceste acorduri şi a urmat instrucțiunile țărilor occidentale, a țărilor europene şi ale Statelor Unite pentru a lupta împotriva Rusiei până la capăt. Mai mult, președintele Ucrainei a promulgat o interdicție de a negocia cu Rusia. A semnat un decret interzicând oricui să negocieze cu Rusia. Dar cum vom negocia dacă el s-a interzis pe sine şi tuturor să facă acest lucru? Ştim că el avansează unele idei despre această soluționare, dar pentru a ajunge la un acord, trebuie să avem un dialog. Nu-i aşa?”
Gazda acestui interviu l-a întrebat pe Putin dacă NATO se teme că aceasta va deveni un război global sau un conflict nuclear. „Cel puţin asta discută ei. Şi încearcă să îşi intimideze propria populație cu o amenințare rusă imaginară. Este un fapt evident. Şi oamenii de gândire, nu filistinii, ci oamenii de gândire, analiștii, cei care se ocupă de politică reală, oamenii deștepți, înțeleg perfect că aceasta este o farsă. Încearcă să alimenteze amenințarea rusă.”, a declarat Putin.
Întrebat dacă Rusia ar urma să invadeze Polonia sau Letonia, Vladimir Putin a spus că: “Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asta? Pur şi simplu nu avem niciun interes. Este doar o amenințare fără bază.”