Trebuie să folosiți un nebulizator sau aparat cu aerosoli? Iată ce trebuie să știți

Author: Oana Picerea

Un nebulizator sau un aparat cu aerosoli este un dispozitiv care transformă medicamentele lichide în ceață. Pe măsură ce respirați, ceața de medicament se deplasează în plămâni. Nebulizatorul este de obicei conectat la un aparat care împinge aerul prin nebulizator. Aerul ajută la transformarea medicamentului în ceață. Atunci când se folosește un nebulizator, acesta se numește tratament respirator sau tratament cu nebulizator.

De ce am nevoie de tratamente respiratorii?

Tratamentele cu aceste aparate de aerosoli sunt utilizate pentru a trata umflarea căilor respiratorii, dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare. Acestea pot fi cauzate de oricare dintre următoarele:

  • Boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Infecții pulmonare, cum ar fi pneumonia
  • Reacții alergice severe

Cum se utilizează un nebulizator?

Citiți și urmați instrucțiunile care însoțesc nebulizatorul înainte de utilizare. Următoarele sunt informații generale:

  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a pregăti nebulizatorul pentru utilizare. Acest lucru ajută la prevenirea pătrunderii germenilor în plămâni.
  • Pregătiți aparatul. Așezați aparatul pe o suprafață tare. Verificați dacă filtrul de aer este curat. Dacă este murdar, clătiți-l folosind apă rece și lăsați-l să se usuce la aer. Conectați aparatul la priză.
  • Pregătiți medicamentul. Dacă medicamentul dumneavoastră este preamestecat, deschideți-l și puneți-l în recipientul pentru medicamente pentru nebulizator. Dacă trebuie să amestecați medicamentele, puneți cantitățile corecte în recipient folosind un picurător sau o seringă.
  • Adăugați soluție salină dacă este necesar. Este posibil să fie nevoie să adăugați soluție salină (apă sărată) în recipientul pentru medicamente al unor aparate de aerosoli. Cumpărați soluție salină normală sterilă de la o farmacie. Nu folosiți soluție salină făcută în casă într-un nebulizator.
  • Conectați recipientul. Conectați recipientul pentru medicamente la aparat cu ajutorul tubului. Conectați masca sau piesa bucală la partea superioară a recipientului.
  • Așezați piesa bucală între buze. Închideți bine buzele în jurul acesteia. Dacă folosiți aparate de aerosoli cu mască, puneți-o peste gură și nas. Asigurați-vă că masca se potrivește perfect pe față.
  • Porniți aparatul. Păstrați recipientul cu medicamente în poziție verticală. Inspirați și expirați încet și profund prin gură până când ceața dispare. Tratamentul se încheie atunci când s-a terminat tot medicamentul sau când nu mai iese ceață. Întregul tratament poate dura până la 20 de minute. De asemenea, aparatul poate face un zgomot de scuipat atunci când tratamentul este gata.
  • Clătiți-vă gura cu apă sau soluție salină după fiecare tratament. Nu înghițiți apa sau soluția salină. Dacă folosiți o mască, spălați-vă pe față după fiecare tratament.

Cum trebuie să am grijă de nebulizatorul meu?

Curățați orice aparate de aerosoli după fiecare utilizare. Separați toate piesele înainte de curățare. Nu curățați piesele într-o chiuvetă. Folosiți un bol dedicat pentru curățare. Spălați recipientul și piesa bucală sau masca cu detergent de vase și apă caldă. Scuturați apa în plus și lăsați piesele să se usuce la aer. Asigurați-vă că toate piesele sunt complet uscate înainte de a le depozita.

Dezinfectați nebulizatorul conform instrucțiunilor. Urmați instrucțiunile de dezinfectare care însoțesc nebulizatorul dumneavoastră.

Sunați la numărul local de urgență sau cereți cuiva să vă sune dacă:

  • Simțiți că mușchii din jurul căilor respiratorii se strâng.
  • Respirația dumneavoastră se înrăutățește după un tratament.
  • Vă simțiți brusc pieptul strâns după tratament.

Când ar trebui să-mi sun medicul?

  • Vă tremură mâinile, brațele sau picioarele după tratament.
  • Aveți febră și dureri de gură sau de gât.
  • Simptomele dumneavoastră nu se ameliorează, chiar și cu tratament.
  • Aveți întrebări sau preocupări legate de starea dumneavoastră sau de îngrijire.

Aveți dreptul să contribuiți la planificarea îngrijirii dumneavoastră. Aflați despre starea dumneavoastră de sănătate și despre modul în care poate fi tratată. Discutați opțiunile de tratament cu furnizorii de servicii medicale pentru a decide ce îngrijire doriți să primiți. Aveți întotdeauna dreptul de a refuza tratamentul.

Informațiile de mai sus reprezintă doar un ajutor educațional. Ele nu sunt concepute ca un sfat medical pentru afecțiuni sau tratamente individuale. Discutați cu medicul, asistenta medicală sau farmacistul dumneavoastră înainte de a urma orice regim medical pentru a vedea dacă este sigur și eficient pentru dumneavoastră.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.