Dacă locuiești într-unul din marile orașe ale României, probabil că te confrunți cu problema traficului intens, uneori chiar și la ore care nu sunt considerate „de vârf”. Fie că iei transportul în comun sau alegi să mergi cu mașina personală, trebuie să pleci cu cel puțin jumătate de oră înainte de acasă pentru a ajunge la destinație în timp util. În acest articol se va discuta despre cum utilizarea aceleiași rute de către toți șoferii poate duce la blocarea drumului, o soluție specifică pentru această problemă, dar și soluții ce țin de schimbarea mijlocului de transport clasic.
Cum poți evita pierderea timpului pe șosele?
În orașele mari există câteva rute, de obicei dinspre cartiere specifice unei anumite clase profesionale, care duc către cartierele în care obișnuiesc să activeze membrii acelei clase. Spre exemplu, există cartiere unde locuiesc mai mulți IT-iști, iar în orele de mers și venit de la job, rutele dinspre acele cartiere către sediile corporațiilor sunt aproape blocate. Faptul că această problemă se întâlnește mai ales în orașele mari generează de la sine și o soluție: utilizarea altor străzi, așa numite „străzi lăturalnice” mai puțin supuse traficului, drept rute alternative. Deși acestea s-ar aglomera dacă toți șoferii ar apela la ele, traficul per total s-ar decongestiona și nu ar mai exista (atâtea) blocaje.
Alte două soluții se referă schimbarea mijlocului de transport cu unul ce nu necesită utilizarea exclusivă a șoselei ca rută către destinațiile tale. Aceste două alternative sunt bicicleta și trotineta electrică.
Alegerea bicicletei ca mijloc de transport către locurile unde trebuie să ajungi este o soluție potrivită la orice interval orar, fie că e vorba de a merge la magazin, o întâlnire, școală sau locul de muncă. E o alternativă viabilă în principal din cauză că te poți folosi de benzile pentru biciclete, care nu sunt nici pe departe atât de ocupate precum șoselele, singurele puncte de oprire fiind semafoarele și intersecțiile. Vestea bună e că tot mai multe orașe din țară asigură spațiu pentru pistele de biciclete, unele din ele, cum ar fi Clujul, având atașate piste pentru mai mult de 50% din drumurile publice importante.
Aceleași argumente sunt valabile și în favoarea trotinetei electrice, însă aceasta are și alte plusuri. Dacă tot a fost amintit Clujul, merită menționat că într-un oraș deluros ca acesta, bicicleta nu e întotdeauna avantajoasă când e vorba de raportul efort/viteză. Poți fi nevoit să depui resurse fizice considerabile pentru a ajunge la locul de muncă dacă acesta se află la două pante distanță de locuința ta. Trotinetele electrice la de altex.ro pot fi de folos prin puterea de tracțiune pe care o au chiar și în rampe precum cele din orașele cu multe dealuri. De asemenea, trotinetele sunt utile și pe teren drept, dovedind o viteză mai mare decât bicicletele, în timp ce au acces la aceleași tipuri de drumuri.
În concluzie, traficul intens și blocajele pot fi evitate prin alegerea unor rute alternative către destinațiile cele mai frecventate, dar și prin schimbarea mijlocului de transport clasic cu o bicicletă sau trotinetă electrică. Acestea două din urmă au acces la pistele de biciclete, care sunt mult mai puțin aglomerate, iar trotinetele electrice au o viteză mai mare și o capacitate de tracțiune ridicată pe drumuri în rampă.