O alimentație echilibrată
Multe persoane dau vina pe serviciu după ce au luat câteva kilograme în plus. Sedentarismul, alături de epuizarea fizică și psihică, ce duce la oboseală și lipsa dorinței de a face sport sunt principalii factori invocați. De asemenea, excesul de gustări consumate pe fondul stresului, dar și săritul peste mese se numără printre cauzele acestei probleme. Soluția este aplicarea treptată a unor măsuri pentru o alimentație mai sănătoasă la birou:
- Uneori este tentant să faci o pauză și să mergi la un restaurant pentru a lua prânzul. Însă, dacă îți aduci prânzul de acasă, poți să te asiguri că mănânci mai sănătos și că îți controlezi dimensiunea porțiilor.
- Gustările sunt adesea asociate cu alimente prea dulci, prea sărate ori prea grase, dar nu trebuie să fie așa. Poți să-ți pregătești gustări sănătoase acasă, pentru a nu fi nevoit să te bazezi pe automatul de la birou. Alege alimentele potrivite pentru gustări, precum bastonașe de legume crocante cu humus sau felii de mere cu unt de arahide, fructe oleaginoase și uscate, iaurturi simple etc.
- Controlează cantitatea de zahăr. Acest lucru nu înseamnă să renunți complet la deserturi, pentru că vei simți în curând o mare stare de frustrare. Poți însă să reduci cantitatea de zahăr, alegând un desert doar de două ori pe săptămână sau câteva pătrățele de ciocolată cu conținut ridicat de cacao.
- Renunță la “bule”. Băuturile carbogazoase sunt bogate în zahăr și calorii. Alege apă simplă, parfumată cu castraveți, căpșuni sau lămâie. De asemenea, cafeaua poate fi înlocuită cu mai sănătosul ceai verde.
Un somn bun
Somnul de calitate menține corpul sănătos. Iar calitatea somnului are un impact direct asupra productivității la locul de muncă, indiferent de natura acesteia. Pentru a avea un somn de calitate, nu ai decât să respecți câteva reguli simple:
- Înainte de culcare, stabilește-ți un ritual de obiceiuri plăcute, de exemplu, să citești. Oprește absolut toate ecranele, pentru că lumina albastră a acestora interferează cu producția de melatonină, hormonul somnului.
- Patul în care dormi este important, de la lenjerie, care să fie realizată din fibre naturale, pentru a menține o anumită temperatură și a lăsa pielea să respire, la saltea, care trebuie să fie adaptată necesităților corpului. Dacă te trezești obosit, ia în considerare achiziționarea uneia noi, iar, când o alegi, nu uita că aceasta trebuie să fie suficient de mare. De exemplu, o saltea 140x200 cm îți va permite să dormi confortabil, chiar dacă împarți patul cu cineva. De asemenea, dacă, din lipsă de spațiu, folosești canapeaua și pentru dormit, alege unul dintre aceste modele de coltare extensibile cu saltea de calitate, care să permită mușchilor să se relaxeze, dar și să susțină corespunzător spatele, bazinul și umerii.
- Înainte de a adormi, verifică dacă temperatura din cameră este menținută la aproximativ 21 de grade Celsius.
Activități fizice
Stilul de viață sedentar se numără printre principalele cauze ale maladiilor cronice din acest secol. Cu toate acestea, exercițiile fizice îți permit să te menții în formă și să eliberezi tensiunea acumulată. Totul este să începi, dar, odată depus efortul, vei vedea că va fi mai ușor. Iată mai jos cum poți face activități fizice chiar dacă nu ai timp:
- Mergi pe jos câteva stații, dacă folosești transportul în comun.
- Schimbă mașina cu bicicleta sau trotineta (dar nu cea electrică).
- Renunță la lift și mergi pe scări.
- Mergi într-un ritm mai alert decât de obicei, pentru a arde mai multe grăsimi și a oxigena corpul.
- Dacă stai toată ziua la birou, ia scurte pauze atunci când poți, pentru a face câțiva pași. De asemenea, statul în picioare te ajută să arzi cu 33% mai multe calorii decât atunci când ești așezat.
O schimbare treptată a obiceiurilor de viață este mai ușor de implementat decât să faci mai multe modificări drastice în același timp. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să ai o viață profesională mai sănătoasă și să fii mai productiv.
Sursa foto: Pexels