Trei lucruri pe care e bine sa le dai de pomana astazi, de Sfanta Parascheva

Author: Marina Ionescu
Sfânta Parascheva

Miercuri, 14 octombrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Fiind una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, aceasta zi este incarcata cu semnificatii, traditii si obiceiuri aparte.

Pe langa traditionalul pelerinaj care aduna anual sute de mii de credinciosi veniti la Mitropolia din Iasi pentru a se inchina si a se reculege la moastele Sfintei Parascheva, crestin-ortodocsii din intreaga tara o cinstesc pe cea cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Vineri dand de pomană trei alimente importante.

3 lucruri pe care e bine sa le dai de pomana astazi

Se spune ca atunci cand enoriasii parasesc biserica dupa slujba inchinata Sfintei Cuvioase trebuie sa dea de pomana saracilor trei alimente importante. Este vorba despre vin sau must, paine sau lipie, dar si grau nou.

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap”, explică părintele Paul Tudorache, preot paroh

la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Ce nu este bine sa imparti de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva

Potrivit datinilor stravechi, nu este deloc bine sa imparti de pomana nuci, castraveti sau pepene rosu, pentru ca nu vor fi primite de cei care au plecat dintre noi.

Se spune ca pe data de 14 octombrie, credinciosii nu au voie sa manance pana la ora 12, in caz contrar, vor avea probleme cu stomacul perioade indelungate.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Catedrala din Iasi. Ziua Hramului Sfintei Cuvioase se celebreaza inca din seara de 13 spre 14 octombrie. Anul acesta, din cauza măsurilor de precauție împotriva COVID-19, romanii de pretutindeni nu au voie sa mearga la Sfanta Cuvioasa. Au voie sa atinga moastele doar persoanele din localitate, cei din afara localitatii vor fi legitimati si intorsi inapoi.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei

Moldovei şi Bucovinei.