Trei moduri prin care poți să previi și să tratezi tenul pigmentat

Author: Oana Iosif

Dacă ai observat apariția unor pete mici și întunecate pe față, gât, umeri și decolteu, atunci probabil că pielea ta se confruntă cu o consecință a excesului de melanină, numită hiperpigmentare.

Adesea referite drept “pete de bătrânețe” sau “ pete solare”, petele pigmentare apar ca urmare a mai multor factori atât externi, cât și interni. Melanina, pigmentul natural al corpului, cauzează această afecțiune inofensivă. Chiar dacă nu ar trebui să te îngrijoreze apariția unor pete pigmentare  pe față, de cele mai multe ori, acestea sunt inestetice și pot scădea încrederea în sine.

Expunerea îndelungată la soare cauzează pielea pigemntată. Depunerea melaninei în piele este răspunsul corpului la etalarea acestuia la razele UV, însă, în loc să fie distribuită uniform, se concentrează asupra unei anumite porțiuni ale pielii.

Pe lângă expunerea prelungită la razele UV, o altă cauză a apariției petelor pigmentare sunt și modificările hormonale survenite de pe urma stresului și a oboselii sau provocate de medicamente precum pilulele contraceptive. Dereglările de estrogen și progesteron sunt de asemenea pricinuite de înaintarea în vârstă și a menopauzei.

O a treia cauză a pielii pigmentate este și moștenirea genetică, unii oameni fiind mai predispuși la apariția acestora. Majoritatea persoanelor care au pielea mai închisă la culoare se vor confrunta cu problema petelor, în comparație cu cei cu pielea de culoare mai deschisă din simplul fapt că există mai multă melanină în piele pentru prima categorie.

Sezonul estival se apropie cu repeziciune și nu îți dorești altceva decât să te bucuri de căldură și soare, însă îți dorești să te și protejezi de eventualele consecințe. Iată câteva sfaturi prin care poți preveni și trata hiperpigmentarea pielii:

Evită expunerea îndelungată la soare

Printre cei mai importanți factori care provoacă petele pigmentare este expunerea la razele UV. Perioada verii este cu atât mai primejdioasă pentru piele, pe măsură ce soarele devine mai puternic. Canicula sezonului cald te ispitește să scapi de straturile în plus de haine, ceea ce nu este benefic pentru corpul tău. Pe lângă apariția pigmentației, există și riscul de a dezvolta alte afecțiuni ale pielii, precum arsurile solare sau melanomul Evită, așadar, statul sub soare pentru perioade lungi de timp și protejează-ți pielea cu creme hidratante și de protecție solară. Ține, de asemenea, cont și încearcă pe cât posibil să nu te expui în intervalul orar 10:00-16:00, întrucât radiațiile sunt mai puternice și, implicit, mai nocive în acest interval.

Optează pentru tratamente pentru înlăturarea petelor pigmentare

În cazul petelor superficiale, pe suprafețe de corp retrânse, poți să te interesezi de  tratamente simple care exfoliază și curăță pielea de celulele moarte. Investește într-un ser vitamina C pentru fata, ca să diminuezi din întunecimea petelor și să-ți protejezi în continuare fața de factorii care ar putea să o îmbătrânească prematur. Vitamina C posedă o multitudine de beneficii, iar cum corpul uman nu o produce, ci o obține din hrană, suplimente și tratamente, este de preferat să cauți cât mai multe alternative pentru a-ți procura această vitamină. Proprietățile antioxidante ale acesteia stimulează producerea colagenului, care menține pielea elastică și fermă și are efect de estompare a petelor apărute.

Examinează-ți pielea cât mai des

E important să-ți inspectezi pielea ca să poți observa eventualele schimbări la nivelul acesteia și să poți lua decizii în timp util, pentru a minimiza cât mai mult posibil eventualele afecțiuni. Dacă observi modificări la nivelul pielii precum întunecarea petelor sau apariția pe zone întinse de corp, ar fi de preferat să consulți și un dermatolog, care te-ar putea îndruma și sfătui despre alte opțiuni de tratament.

Petele pigmentare nu sunt un motiv de neliniște, ci doar atrag atenția că pielea corpului tău are nevoie de mai multă atenție. Interesează-te de tratamentele potrivite ție și consultă și opinia unui dermatolog, dacă ești de părere că poți opta și pentru îngrijiri specifice afecțiunii pielii tale.

Sursă foto: Unsplash