Socata este o băutură extrem de delicioasă și potrivită pentru sezonul estival când temperaturile ne vor da mari bătăi de cap. Florile de soc sunt extrem de sănătoase pentru a pregăti o băutură răcoritoare și plăcută la gust.
Socată din flori uscate
Înainte de a prepara această băutură delicioasă este foarte important să țineți cont de câteva aspecte, în primul rând, răbdarea este foarte importantă. Sunt necesare trei zile pentru ca această băutură să fie gata, iar dacă vrei să te bucuri de o socată tradițională, ca pe vremea bunicii, timpul
Ingrediente:
- 10 flori de soc
- 250 g de zahăr brun
- 2 lămâi
- 2 lămâi verzi
- 4 litri de apă plată
- 2 g de drojdie
Mod de preparare:
Puneți florile de soc, zahărul brun, zeama şi cojile tăiate de lămâie şi lime într-unul sau mai multe recipiente din sticlă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Cum să faci cel mai delicios gem de căpșune. Trei rețete pe care orice gospodină trebuie să le încerce
Socată fiartă
Ingrediente:
- 8 litri de apă
- 1 kg zahăr
- 2-3 lămâi
- 10 flori de soc
Mod de preparare:
Pentru acestă rețetă trebuie să pui apa cu zahăr la fiert până când acesta se dizolvă, iar mai apoi adaugi sucul din cele 2 sau 3 lămâi, după cum preferi și mai lași câteva minute la fiert. Florile de soc bine spălate se adaugă în oală și se amestecă bine. Ulterior trebuie să lași vasul în care au fiert totul într-un loc cald, iar apoi socata se strecoară și se pune în sticle.
Citeste si: Când se coc căpșunile, cireșele sau vișinele în România
Socată cu miere
Ingrediente:
- 10 flori de soc
- 1 borcan de 5 litri
- 350 g miere de salcâm
- 2 lămâi
- apa plată
Mod de preparare:
Florile de soc se trec prin apă rece pentru a fi spălate, iar apoi punem mierea în borcan, lămâile tăiate felii şi amestecăm, astfel încât să iasă sucul de lămăie. Ulterior, se adaugă florile de soc, apa plată şi amestecăm uşor. Se acoperă cu un tifon şi se lasă la soare circa 2 zile, mai amestecam din când în când. După ce aceasta este gata, se strecoară și se pune sucul în sticle. Se păstrează la rece până la câteva săptămâni.