Cartofii dulci se prepară extrem de repede, sunt foarte delicioși și foarte sănătoși. Iată trei combinații în care puteți folosi cartofi dulci.
Diferența dintre cartofii dulci și cei obișnuiți
Cartofii se numără printre cele mai consumate alimente, însă diferența dintre cartofi dulci și cei obișnuiți este una semnificativă. Astfel, cartofii dulci sunt mai potriviți în diete deoarece conțin mai puține calorii, sunt mai bogați în proteine și conțin niveluri mai înalte de vitamina B6, vitamina C și D.
Cartofii dulci conțin un număr mai scăzut de calorii spre deosebire de cei normali. Astfel, în timp ce 100 de grame de piure de cartofi obișnuiți au 116 calorii, aceeași porție de piure conține doar 87 de calorii.
Cartofi dulci cu brânză la cuptor
Ingrediente:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- 2 cartofi dulci
- 4 linguri ulei de masline
- sare, cimbru uscat
- boia de ardei
- 4 linguri bune de telemea sarata
- paprika
- 3 linguri de smântână acră
Mod de preparare:
Curățați și spălați cartofii, ca mai apoi să îi tăiați în bucăți.
Puneți pe o tavă o foaie de copt și puneți cartofii tăiați, peste care adăugați sare, piper, cimbru uscat, paprika, dar și ulei de măsline. Lăsați la copt timp de 30-40 de minute. După ce s-au rumenit, puneți cartofii pe o farfurie și presărați imediat brânza sărată cu smântâna acră.Cartofi dulci la tigaie
Ingrediente:
- 4 cartofi dulci și mari, decojiți și tăiați în fell
- 2 lingurițe de coajă de lămâie proaspăt rasă
- 1/3 cană de ulei de măsline
- 1/3 cană de coriandru tăiat subțire
- 1 cățel mic de usturoi
- sare și piper pentru gust
Mod de preparare:
Încingeți bine tigaia, iar apoi curățați și spălați bine cartofii pe care îi veți tăia pai. Într-un blender amestecați puțin coriandru cu usturoi și acest amestec îl turnați în punga cu uleiul de măsline, la care se adaugă apoi cartofii dulci. Atunci când cartofii sunt complet acoperiți se pun în tigaia fierbinte și se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte.
Citeste si: Cand devin cartofii toxici: semnele care iti arata ca trebuie sa ii arunci! Nu ii mai consuma daca vezi asta
Cartofi dulci la cuptor cu pui
Ingrediente:
- 4 pulpe de pui (dezosate, fara piele)
- 2 cartofi dulci mari (aprox. 500 gr)
- putin ulei pentru uns pulpele si cartofii
sare, piper negru, turmeric
Mod de preparare:
Se taie pulpele de pui în bucățele mici peste care se adaugă sare, piper negru și turmeric, iar mai apoi se adaugă puțin ulei.
Cartofii se curăță și se taie rondele și se condimentează precum puiul. Se pun cartofii într-o tavă pentru cuptor și deasupra se adaugă-ți bucățile de pui. Se lasă la copt timp de 45 de minute la 200 de grade.Citeste si: De ce să comanzi mâncare gătită la oala după reţete tradiţionale româneşti?