Trei rețete delicioase cu cartofi dulci. De ce sunt mai sănătoși decât cartofii obișnuiți

Autor: Ana Dinu
Retete delicioase de cartofi dulci
Sursa: PixaBay

Cartofii dulci sunt extrem de delicioși în diferite combinații, iar beneficiile lor naturiste poate convinge pe oricine să renunțe la cartofii normali.

Cartofii dulci se prepară extrem de repede, sunt foarte delicioși și foarte sănătoși. Iată trei combinații în care puteți folosi cartofi dulci.

Diferența dintre cartofii dulci și cei obișnuiți

Cartofii se numără printre cele mai consumate alimente, însă diferența dintre cartofi dulci și cei obișnuiți este una semnificativă. Astfel, cartofii dulci sunt mai potriviți în diete deoarece conțin mai puține calorii, sunt mai bogați în proteine și conțin niveluri mai înalte de vitamina B6, vitamina C și D. 

Cartofii dulci conțin un număr mai scăzut de calorii spre deosebire de cei normali. Astfel, în timp ce 100 de grame de piure de cartofi obișnuiți au 116 calorii, aceeași porție de piure conține doar 87 de calorii. 

Cartofi dulci cu brânză la cuptor

Ingrediente:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • 2 cartofi dulci
  • 4 linguri ulei de masline
  • sare, cimbru uscat
  • boia de ardei
  • 4 linguri bune de telemea sarata
  • paprika
  • 3 linguri de smântână acră

Mod de preparare:

Curățați și spălați cartofii, ca mai apoi să îi tăiați în bucăți.

Puneți pe o tavă o foaie de copt și puneți cartofii tăiați, peste care adăugați sare, piper, cimbru uscat, paprika, dar și ulei de măsline. Lăsați la copt timp de 30-40 de minute. După ce s-au rumenit, puneți cartofii pe o farfurie și presărați imediat brânza sărată cu smântâna acră.

Cartofi dulci la tigaie

Ingrediente:

  • 4 cartofi dulci și mari, decojiți și tăiați în fell
  •  2 lingurițe de coajă de lămâie proaspăt rasă
  •  1/3 cană de ulei de măsline
  • 1/3 cană de coriandru tăiat subțire
  •  1 cățel mic de usturoi
  • sare și piper pentru gust

Mod de preparare:

Încingeți bine tigaia, iar apoi curățați și spălați bine cartofii pe care îi veți tăia pai. Într-un blender amestecați puțin coriandru cu usturoi și acest amestec îl turnați în punga cu uleiul de măsline, la care se adaugă apoi cartofii dulci. Atunci când cartofii sunt complet acoperiți se pun în tigaia fierbinte și se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte. 

Citeste si: Cand devin cartofii toxici: semnele care iti arata ca trebuie sa ii arunci! Nu ii mai consuma daca vezi asta

Cartofi dulci la cuptor cu pui

Ingrediente: 

  • 4 pulpe de pui (dezosate, fara piele)
  • 2 cartofi dulci mari (aprox. 500 gr)
  • putin ulei pentru uns pulpele si cartofii
    sare, piper negru, turmeric

Mod de preparare:

Se taie pulpele de pui în bucățele mici peste care se adaugă sare, piper negru și turmeric, iar mai apoi se adaugă puțin ulei.

Cartofii se curăță și se taie rondele și se condimentează precum puiul. Se pun cartofii într-o tavă pentru cuptor și deasupra se adaugă-ți bucățile de pui. Se lasă la copt timp de 45 de minute la 200 de grade.

Citeste si: De ce să comanzi mâncare gătită la oala după reţete tradiţionale româneşti?