Trei spitale din București au rămas fără curent, din cauza caniculei! Sălile de operație au trecut imediat pe generatoare

Autor: Diana Ghita

Ce spitale au rămas fără curent

Sursa: Unsplash

Marți, 16 iulie, în trei spitale din Capitală au rămas fără curent electric: Fundeni, CC Iliescu și Institutul Oncologic. În acest sens, ministrul Sănătății i-a convicat pe șefii DSP-urilor pentru a discuta despre starea generatoarelor din spitale.

La Institutul Clinic Fundeni, a fost pană de curent aproape o oră. La CC Iliescu, întreruperea a durat două ore și jumătate, potrivit directorului medical, citat de Digi24. De asemenea, Institutul Oncologic București s-a confruntat cu aceeași situație.

Pana de curent a fost remediată în această după-amiază

La Institutul Clinic s-au finalizat operațiile începute dimineața, dar intervențiile programate pentru restul zilei au fost, inițial, amânate.

Camera de gardă a spitalului CC Iliescu, specializat pe cazurile de infarct, nu a mai putut prelua pacienții, astfel că administrația spitalului a anunțat ambulanța să-i transporte la Spitalul Universitar pentru a primi îngrijirile necesare.

Spitalul Fundeni a rămas fără curent din cauza suprasolicitării rețelei pe fondul caniculei, iar sălile de operație și zonele critice au fost comutate pe generatoare până la sosirea echipelor furnizorilor de energie electrică.

Aceștia au rezolvat problema în jurul orei 15:20, conform sursei citate.

„Echipe ale Rețele Electrice intervin pentru restabilirea în cât mai scurt timp a alimentării cu energie electrică pentru Spitalul Fundeni și clienții afectați din zonă. În unitatea spitalicească au fost pornite grupuri electrogene, iar consumatorii vitali sunt alimentați. Incidentul a survenit pe fondul nivelului ridicat al consumului și temperaturilor caniculare, care pun presiune asupra rețelelor”,  au explicat cei de la compania care furnizează energie electrică, potrivit Observator.

Citește și: Cum se calculează facturile la curent ale românilor, după scumpirile usturătoare

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De asemenea, în jurul orei 15:00, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a organizat o întâlnire cu directorii DSP-urilor pentru a discuta despre sursele alternative de curent electric disponibile pentru spitale, în cazul în care vor mai apărea probleme din cauza temperaturilor extreme. 

Ce probleme poate cauza căldura extremă

Înainte cu câteva zile de la acest eveniment, direcțiile de sănătate publică au emis o atenționare spitalelor, prin care managerilor unităților medicale li s-a solicitat să se asigure că au rezerve de apă pentru 1-3 zile.

În plus, li s-a cerut să aibă stocuri de medicamente și să verifice disponibilitatea generatoarelor. Chiar dacă, în prezent, generatoarele asigură curentul electric în secțiile critice, restul spitalului rămâne fără curent electric. Acest lucru se aplică în toate unitățile medicale.

Citește și: Un aparat performant pentru depistarea rapidă a leucemiei a fost donat Spitalului Fundeni din Capitală. Arhidiaconul Mihail Bucă: „După părerea mea, medicii români sunt peste cei din afară...”

Condițiile meteorologice extreme nu amenință doar spitalele, ci și stabilitatea sistemului energetic național. Ministerul Energiei avertizează că din cauza consumului foarte ridicat, există riscul apariției unor întreruperi de curent. Autoritățile ne recomandă să folosim electricitatea cu grijă. De exemplu, este indicat să evităm spălarea rufelor seara, când toată lumea este acasă și rețeaua este suprasolicitată.