Autoritățile publice, obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități. Proiectul vizează siguranța pietonilor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 iul 2023, 04:55

Trotuarele vor fi obligatorii pe drumurile naționale și județene din localități

Sursa: PixaBay

Proiectul de lege ce vizează construirea trotuarelor pe drumurile naționale și județene din localități vizează reducerea numărului de accidente în care sunt implicați pietonii.

Accidentele în care sunt implicați pietonii cresc de la an la an, iar pentru a împiedica creșterea lor, Senatul a votat proiectul de lege prin care autoritățile locale vor fi obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități.

Citeste si: Accident îngrozitor pe Pasajul Basarab din Capitală! Un bărbat a murit- Traficul este blocat în zonă

Autoritățile, obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități

Autoritățile locale se vor ocupa de această schimbare
[Sursa: pexels]

Proiectul de lege semnat votat de Senat are ca și scop obligarea autorităților administrației publice ce au în proprietate drumurile naționale sau județene, să amenajeze trotuare pe cel puțin una din părțile drumului.

Aceste trotuare vor fi amenajate împreună cu lucrările destinate circulației rutiere.

Autoritățile publice responsabile pentru gândirea planului de urbanism vor trebui să se asigure pe tot parcursul proiectării, execuției și intervențiilor asupra drumurilor naționale și județene, de faptul că facilitățile traficului pietonal vor fi realizate, respectiv adăugarea unui trotuar pe măcar o parte a drumului, subliniază inițiatorii proiectului de lege.

Aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce sau chiar a elimina riscul accidentelor în care sunt implicați pietoni. În foarte multe cazuri, drumurile naționale și județene din mediul rural din România nu prezintă trotuare, iar mii de români își riscă viața zilnic.

Citeste si: Reguli noi la circulația în sensul giratoriu. Cine și cum va trebui să acorde prioritate

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cei ce locuiesc în mediu rural își riscă viața

Drumurile naționale și județene din mediul rural din România nu prezintă trotuare
[Sursa: PixaBay]

Aproape 44% din români trăiesc în mediul rural, adică aproximativ 9 milioane de români ce își riscă viața din cauza lipsei de trotuare pe drumurile naționale și județene.

O statistică a Comisiei Europene a dezvăluit că România se află în capul listei cu cele mai multe accidente rutiere, 93 de accidente la un milion de locuitori, iar Uniunea Europeană are ca și scop înjumătățirea numărului de persoane ce și-au pierdut viața în accidente rutiere.

Statistica arată că 52% din decesele rutiere au avut loc pe drumurile din mediul rural, față de 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi. Decizia de implementare a trotuarelor face parte din încercarea de a salva mai multe vieți.,, La nivelul UE, vom face tot posibilul, prin finanţare, legislaţie şi activităţi de sensibilizare, să ajutăm la livrarea unui 'sistem sigur' pentru o infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, folosirea mai sigură a şoselelor şi o îngrijire mai bună post-coliziune. Dar aceasta este o responsabilitate comună a statelor membre, a industriei şi a utilizatorilor drumurilor. Fiecare deces şi rănire serioasă pe şoselele noastre poate fi evitat", a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Citeste si: Un tânăr de 21 de ani a murit sub ochii tatălui, după ce un mal de pământ s-a surpat peste el. Trupul neînsuflețit a fost scos de sub pământ după două ore

Surse: romania.representation.ec.europa.eu, avocatnet.ro