Trucul pe care putini il stiu! Cum reglezi termopanele pe mod de vara si ce se intampla daca faci acest lucru

Author: B.M.
Actualizat: 28 ian 2021, 04:55
Reglaj pentru vara sau iarna pe geamurile termopan

Reglare termopane vara: cum faci operatiunea de care multa lume nu stie.

Reglare termopane vara: aceasta este o optiune necunoscuta pentru multi dintre cei care au termopane, dar care ar trebui facuta in mod normal, pentru a asigura o durata de viata indelungata a geamurilor.

Eficienta unor ferestre termopan sta si in felul in care sunt ingrijite, de aceea este important ca in functie de sezon sa facem reglajele necesare.

Citeste si: Toate geamurile il au! La ce foloseste acest surub de la termopane: uite se intampla daca iei o surubelnita si il strangi usor

Reglare termopane vara: pasii pentru a le pune pe modul de vara

Indiferent de tipul si de firma producatoare, toate geamurile si usile termopan au pe laterale, pe acea dunga metalica ce se intinde de jur imprejurul tocurilor, cate un imbus de reglaj. Acest imbus poate avea diverse forme: fie este hexagonal, fie este drept, fie este sub forma unui tamburus oblic.

Reglare termopane vara: tot ce trebuie sa faci, in functie de tipul imbusului, este sa il rotesti. Pentru a trece termopanele pe regim de vara trebuie sa rotesti imbusul spre stanga. Pentru a trece pe regim de iarna, trebuie sa rotesti imbusul spre dreapta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Orientativ, setarea geamurilor se face ca in imaginea de mai jos:

Citeste si: Verifica geamurile termopan! Iata ce diferenta fac garniturile si etansul perfect

Ce schimbari produce rotirea imbusului

Rotirea imbusului modifica nivelul presiunii de inchidere a ferestrelor sau usilor termopan. In cazul in care sunt lasate permanent pe modul de iarna, termopanele se vor inchide cu o presiune ridicata, fapt care va face acea garnitura de cauciuc sa se uzeze mult mai repede.

Reglare termopane vara: facand acest reglaj, asiguri presiunea corecta a geamurilor si a usilor termopan. Acea garnitura de cauciuc este extrem de importanta, deoarece asigura o parte din etanseitatea si izolarea fonica a termopanelor.

Citeste si: Cum intretii termopanele din locuinta ca sa nu pierzi caldura iarna. Cele mai importante secrete

Reglare termopane vara: ce alte reglaje trebuie sa mai faci obligatoriu

O alta operatiune obligatorie de care multa lume nu tine cont in intretinerea termopanelor este verificarea nivelului de ungere a feroneriei. Este recomandat ca o data pe an sa picuram cateva picaturi de ulei de mecaninca fina in feronerie.

Acest lucru se face chiar in spatiul de deasupra imbusului ce asigura reglare termopane vara.