Trucul secret prin care poți alege cel mai bun pepene roșu! Ce importanță are pata galbenă de pe coajă?

Autor: Andra Ionescu
Actualizat: 28 iul 2022, 11:10
Cum alegem corect, pepenele roșu?
Sursa: PixaBay

Pepenele roșu este fructul îndrăgit pe timp de vară, acesta fiind ideal pentru hidratare. In plus este plin de vitamine si minerale, benefice organismului.

Pepenele roşu este ideal pentru zilele toride de vară, este important, însă, să cunoaștem cum să alegem fructul, pentru a fi unul bine copt, ca să nu fim puşi în situaţia de a nu-l putea consuma. Este necesar să luam în calcul câteva aspecte la care trebuie să fim atenți, printre care se numără forma, aspectul sau chiar culoarea codiţei.

Cum alegi cel mai bun pepene roșu?

Chiar dacă vorbim despre pepeni mai mici sau mai mari, este important ca în momentul  în care îl ridicăm, acesta să fie destul de greu.

”Un alt aspect important este punctul galben. Punctul de coacere se află în partea opusă cozii şi trebuie să fie neapărat galben. Dacă este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt”, explică Ion Maneanga, cultivator de pepeni.


Citeste si: Pepene rosu: cum iti dai seama daca este copt sau nu fara sa il tai

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Codița pepenelui, un factor decisiv în alegerea lui

Codița poate constata starea pepenelui. Dacă aceasta este uscată, înseamnă că pepenele a fost cules cu multe zile în urmă. Pepenii buni și dulci au codița verde.  

“Şi codiţa are un rol important. Dacă această este uscată, înseamnă că pepenele a fost cules de multe zile. Aşadar, trebuie aleşi pepenii care au coadă încă verde”, explică tot Ion Maneanga.

De asemenea, un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă. Pepenii deformaţi sau turtiţi la un capăt trebuie evitaţi, afirmă cultivatorul. 
Un alt truct ar fi aspectul cojii. Aceasta trebuie să fie cât mai lucioasă, fiind un indiciu al faptului că pepenele a ajuns la maturitate și nu este crud în interior, potrivit cultivatorului Ion Maneanga.

Trebuie să evităm să alegem pepenele cu pete albe.

Acesta va fi bun, însă nu la fel de zemos şi dulce precum unul care are pete de culoare gălbuie-portocalie. Această zonă unde apare pata respectivă este locul în care a fost în contact cu solul, de aceea se decolorează coaja.

Citeste si: Pepene toxic: testul simplu care iti arata ca un pepene este injectat

Beneficiile pepenelui roșu

Două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Calitățile pepenelui rosu sunt nenumărate, fiind important  de stiut faptul ca el ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Alte calități ale pepenului ar mai fi:

  • idrateaza si remineralizeaza, datorita continutului ridicat de apa;
  • are rol antioxidant, datorita licopenului pe care-l contine;
  • este ideal pentru scaderea in greutate;
  • ajuta la curatarea organismului de toxine;
  • stimuleaza diureza.

Pepenele roșu este format în principal din apă aproximativ 91% și carbohidrați în valoare de 7,5%. Nu oferă aproape proteine ​​sau grăsimi și este foarte scăzut în calorii. Acesta ste o sursă bună de vitamina C și de alte câteva vitamine și minerale. Pepenele roșu oferă săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu.