TRUCURI pentru a obține varza murată perfectă. Cum să pregătești cea mai gustoasă varză murată pentru iarnă

Autor: Bianca Irimia

Varză pentru murat

Sursa: PixaBay

Ce spun specialiştii despre alegerea verzei pentru murat și despre concentraţia ideală a saramurii?

Bloggerul culinar Gină Bradea are cele mai utile trucuri pentru ca acriturile să vă iasă delicioase. Vă vom prezenţa şi o reţetă de varză murată, pentru un bidon de 30 de litri.

Cum se alege varza pentru murat

Un lucru este extrem de bun de ținut minte: nu toată varza este bună de murat. În plus, dacă sunteţi un fan al sarmalelor, trebuie să ţineţi cont că nu toată varza se potriveşte acestui tip de mâncare, aşa că trebuie să aveţi mare grijă ce alegeţi.

 

Citeste si: De ce să comanzi mâncare gătită la oala după reţete tradiţionale româneşti?

„Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, rezumă Gina Bradea alegerea materiei prime.

Este bine de ştiut că varza bună pentru sarmale trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervurile mai mici, căci altfel vă va fi foarte greu să rulaţi umplutura.

Un truc important la alegerea verzelor pentru murat ţine de dimensiunea căpăţânilor, care trebuie să aibă cel mult 20 de centimetri în diametru şi nu mai puţin de 15 centimetri.

Un alt lucru extrem de important este dezinfectarea vasului: „Nu trebuie să uitaţi că vasul este esenţial pentru ca varza să iasă cum trebuie, căci va sta acolo luni bune.

Eu recomand să se folosească o soluţie de apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu”,  mai spune Gina Bradea. Această dezinfecţie este valabilă chiar şi pentru vasele noi din plastic, iar doza recomandată este de o lingură cu vârf de bicarbonat la un litru de apă. Se lasă soluţia 2-3 ore butoi/bidon, apoi se clăteşte cu apă caldă şi apoi cu apă rece. 

Ingrediente pentru varza murată

Ingredientele la varza murată nu trebuiesc să fie prea multe. De fapt sunt doar şase: varză, apă, sare, sfeclă roşie, busuioc şi mărar.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ingredientele pentru a umple un butoi/bidon de 30 de litri ar fi:

  • Varză albă – 15 kg Apă – după nevoie (circa 15 litri)
  • Sare grunjoasă (fără iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apă
  • Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi (cam 2 kg în total)
  • Busuioc – o crenguţă Mărar – 2-3 tulpini (beţe)

Primele două straturi de frunze trebuiesc îndepărtate neapărat înainte de pune varza la murat.

Nu vă zgârciţi, căci altfel riscaţi să stricaţi produsul final. Majoritatea bucătarilor recomandă ca varza să fie pusă la murat întreagă, dar cu cotorul scos (scobit), însă se poate pune şi cu cotor sau chiar tăiată în două sau în patru.

Sfecla roşie se curăţă de coajă şi se taie în două sau în patru (în funcţie de mărimea ei). Tulpinile de mărar se rup în capete de 10-15 centimetri lungime. Saramura se prepară la concentraţia de 30 de grame de sare la un litru de apă rece. Dacă puneţi prea puţină sare riscaţi să nu se conserve prea bine varza iar dacă e prea multă se blochează procesul de murare.

Mod de preparare al varzei murate

Pe fundul butoiului puneţi busuiocul, şi 2-3 bucăţi de sfeclă roşie. Apoi puneţi varza în butoi, având grijă să puneţi mai la fund căpăţânile mari, iar mai deasupra pe cele mai mici. Varza se pune neapărat cu cotorul în sus. Printre verze strecuraţi restul de bucăţi de sfeclă şi beţele de mărar. Aşezaţi peste varza din butoi o greutate.

Citeste si: Retetă de Prajitură cu Lămâie

Umpleţi butoiul cu saramură. Puteţi să o pregătiţi dinainte, după reţeta de 30 de grame de sare la un litru de apă. Când aproape că s-a umplut butoiul, adaugaţi sarea (câte 30 de grame pentru fiecare litru de apă pus. După 48 de ore urmează să vânturaţi saramura. Asta se face simplu: cu ajutorul unui furtun scoateţi din bidon cam jumătate din saramură, apoi turnaţi-o înapoi.

Operaţiunea se repetă la fiecare două zile, timp de două săptămâni. În circa cinci săptămâni varza se murează şi poate fi consumată ca atare.

 

Surse: poftă-bună.comAdevarul.ro