Aproape toată lumea s-a confruntat măcar o dată în viață cu problema insomniilor. Aceste stări destul de comune nu te lasă să adormi și pot transforma somnul liniștitor într-unul pe etape, fără a-ți lăsa organismul să se odihnească atât cât are nevoie.
Chiar dacă insomniile sunt extraordinar de comune în rândul persoanelor de toate vârstele, asta nu înseamnă că nu există niciun remediu pentru acestea.
Trucuri care te vor ajuta să adormi aproape imediat
Tulburările de somn reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme în rândul oamenilor. Persoanele care suferă de această afecțiune au dificultăți atunci când încearcă să adoarmă sau să aibă un somn liniștit pe tot parcursul nopții.
- Încearcă metoda 4 – 7 -8
Această tehnică inventată de directorul de Medicină Integrativă, Andrew Weil, are ca scop grăbirea procesului de adormire a organismului. Metoda se bazează pe reglarea respirației, astfel încât aceasta să ajungă la un ritm mai lent care induce organismul într-o stare de somnolență.
Tot ce trebuie să faci este să îți așezi vârful limbii în spatele dinților frontali superiori, exact în punctul în care începe efectiv cerul gurii, și să urmezi următorii pași: închide gura și inspiră pe nas timp de 4 secunde; ține-ți respirația conținând tot aerul în plămâni timp de 7 secunde; expiră aerul afară din organism pentru 8 secunde. Repetă acești pași de câteva ori și somnul va veni aproape imediat.
- Bea ceai din coajă de banană
Este bine-cunoscut faptul că ceaiul ajută organismul să își regleze temperatura optimă inducând ușor starea de somnolență. Chiar dacă aproape toate ceaiurile au acest efect, cel pe baza de coajă de banană te va face să adormi mult mai repede decât ai crede, datorită faptului că este foarte bogat în magneziu.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Cum poate schimba salteaua calitatea somnului? Saltea potrivită- somn odihnitor
Pentru a prepara acest ceai nu trebuie decât să pui într-o oală cu apă o coajă de banană curată și să o lași să fiarbă timp de aproximativ 10 minute. După ce conținutul este gata, bea ceaiul fierbinte, fără a folosi zahăr, miere sau orice alt tip de îndulcitor.
- Folosește un difuzor cu uleiuri esențiale
Aroma-terapia este unul dintre lucrurile care induc organismului o stare de relaxare completă, ceea ce ajută foarte mult atunci când încerci să adormi. Cele mai eficiente arome de uleiuri esențiale pe care le poți folosi atunci când vrei să scapi de insomnii sunt cele pe bază de lavandă și mentă.
- Fă o listă mentală cu lucrurile pe care trebuie să le faci a doua zi
Unul dintre cele mai bune trucuri care te ajută să adormi repede este obosirea creierului. După ce te-ai așezat în pat fă o listă în minte cu toate sarcinile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit a doua zi, fie acestea legate de casă sau de job, și încearcă să eviți pe cât de mult posibil gândurile negative.
- Lasă telefonul de-o parte
Dacă îți dorești să adormi cât mai repede cu putință nu mai petrece timp pe telefonul mobil sau pe alte aparate electronice înainte de culcare. Aceste dispozitive difuzează o lumină albastră care nu lasă organismul să intre în starea de adormire, așa că nu mai folosi niciun tip de electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de a te băga în pat.
- Nu mai petrece timp în pat sau în dormitor în timpul zilei
Încearcă să păstrezi camera în care dormi lipsită de orice fel de alte activități care nu au legătură cu somnul. Ține dormitorul doar pentru momentele în care organismul se odihnește, astfel încât creierul tău să creeze o conexiune între acea încăpere și procesul de somn în sine.
Citeste si: Cum calmezi episoadele de tuse din timpul nopții
Ce sunt insomniile, cum se manifestă și care sunt cauzele acestei afecțiuni
Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă inducerea unor probleme cu procesul de adormire. Persoanele pot avea dificultăți în a adormi sau a sta adormite pentru o perioadă mai lungă de timp. Insomnia poate avea durată scurtă, fiind prezentă în organism pentru câteva zile, sau durată lungă, tulburările de somn apărând în mod obișnuit pentru perioade de săptămâni sau luni în continuu.
Insomnia este în mod tipic urmată de somnolență în timpul zilei, irascibilitate, energie scăzută, iritabilitate, sau chiar stare depresivă. De asemenea, poate avea ca rezultat și anumite probleme de concentrare, reținere sau învățare.
Insomniile pot avea foarte multe cauze care diferă de la o persoană la altă. Cele mai comune sunt adoptarea unor obiceiuri nesănătoase, exercițiile fizice în exces, expunerea sporită la lumina albastră a dispozitivelor electronice, schimbările hormonale, inducerea unor stări de anxietate sau frică, consumul excesiv de cofeină, consumul băuturilor alcoolice sau cel al unor substanțe psiho-active. Pe lângă acestea, insomniile pot apărea și din cauza unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, anumite condiții genetice, deviația de sept sau alte tulburările respiratorii, recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale, diferite tratamente chirurgicale și multe altele.
Sursă: digi-life.tv, stiridiaspora.ro , playtech.ro