Trump refuză să răspundă la întrebări în ancheta privind afacerile din New York, după ce FBI i-a perchiziționat locuința din Florida în căutarea documentelor clasificate din Casa Albă

Autor: Lavinia Medrea

Donald Trump a refuzat să răspundă, miercuri, la întrebări sub jurământ în cadrul anchetei civile a statului New York privind afacerile sale, după ce FBI a efectuat o percheziție la domiciliul său din Florida într-un dosar penal, căutând documente clasificate luate de la Casa Albă.

Decizia fostului președinte american de a-și exercita dreptul constituțional al cincilea amendament împotriva autoincriminării a fost pronunțată în timpul unei depoziții cu ușile închise în Manhattan, unde procurorul general al statului New York, Letitia James, examinează imperiul imobiliar al familiei Trump.

Donald Trump refuză să facă declarații despre afacerile sale din New York

„Am refuzat să răspund la întrebări în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean în conformitate cu Constituția Statelor Unite”, a declarat Donald Trump, după ce a început interogatoriul.

Depoziția lui Trump, care a avut loc în partea de jos a Manhattanului, a durat aproximativ patru ore. Donald Trump a refuzat să răspundă la fiecare întrebare pusă de James, în afară de confirmarea numelui său la începutul interviului cu ușile închise, potrivit unei persoane apropiate de acest subiect.

„Procurorul general Letitia James a luat parte la depoziția în timpul căreia domnul Trump a invocat dreptul său la al cincilea amendament împotriva autoincriminării”, a declarat ulterior biroul lui James într-o declarație.

„Procurorul general James va urmări faptele și legea oriunde ar putea duce. Ancheta noastră continuă”.

Citeste si: Motivul pentru care FBI cercetează casa lui Donald Trump din Florida. Ce legi a încălcat fostul președinte american

După ce depoziția lui Trump s-a încheiat, unul dintre avocații acestuia, Ronald Fischetti, a confirmat că fostul președinte a răspuns la o singură întrebare- aceea de a-și spune numele- și a oferit o declarație în care a numit ancheta „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria țării noastre”.

Casa din Florida a lui Donald Trump, percheziționată de FBI

Percheziția FBI a fost autorizată pentru a căuta documente prezidențiale și clasificate pe care Departamentul de Justiție consideră că fostul președinte republican cu un singur mandat le-a păstrat ilegal după ce și-a încheiat mandatul la Casa Albă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vestea percheziției a declanșat indignarea liderilor republicani, care au cerut ca procurorul general al lui Joe Biden, Merrick Garland, să explice rapid acțiunile departamentului.

Marți, fostul vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence, și-a exprimat „profunda îngrijorare”, adăugând pe Twitter: „Niciun fost președinte al Statelor Unite nu a făcut vreodată obiectul unei percheziții la reședința lor personală în istoria americană”.

„Aceasta a fost o percheziție foarte ordonată, fără probleme, a unei locuințe, efectuată de agenți FBI în civil, escortați de agenți ai Secret Service”, a declarat Aronberg.

Citeste si: Cum arăta în tinerețe Ivana, prima soție lui Donald Trump

Cazul implică acuzații potrivit cărora compania lui Trump, Trump Organization, a declarat eronat valoarea activelor, inclusiv a unora dintre terenurile sale de golf și a zgârie-norilor, inducând în eroare creditorii și autoritățile fiscale.

Se crede că doi dintre copiii adulți ai lui Trump, Donald Jr și Ivanka, au depus mărturie în cadrul anchetei în ultimele zile.

Mărturia lui Trump a fost programată inițial pentru luna trecută, dar a fost amânată după decesul din 14 iulie al fostei sale soții Ivana Trump.

Ce este și de ce folosește Donald Trump al cincilea amendament

Oricât de vehement a fost Trump în a se apăra în declarații scrise și pe scenă la mitingurile politice, experții juridici au spus că a răspunde la întrebări într-o depoziție este riscant, deoarece orice ar spune ar putea fi folosit împotriva sa în ancheta lui Bragg.

Al cincilea amendament îi protejează pe oameni de a fi obligați să fie martori împotriva lor într-un caz penal.

Când ancheta statului se va încheia, James ar putea solicita sancțiuni financiare împotriva lui Trump sau a companiei sale, sau chiar interzicerea implicării lor în anumite tipuri de afaceri- așa cum s-a întâmplat într-o ciocnire juridică anterioară cu James, când, în 2019, președintele de atunci a fost amendat cu 2 milioane de dolari pentru utilizarea abuzivă a activelor caritabile și i s-a interzis să mai conducă o organizație caritabilă în viitor.

 

Taguri: