Trump și alte 18 persoane inculpate în ancheta privind alegerile!

Autor: Bogdan Frațilă

Fostul președinte american Donald Trump a fost acuzat că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în statul Georgia!

Sursa: PixaBay

Fostul președinte american Donald Trump a fost acuzat că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în statul Georgia!

Fostul președinte american Donald Trump a fost acuzat că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în statul Georgia. Este cel de-al patrulea caz penal intentat împotriva sa în cinci luni. Domnul Trump, care este principalul candidat republican la președinție în 2024, a fost pus sub acuzare împreună cu alți 18 aliați.

El neagă toate cele 13 acuzații care i se aduc, printre care se numără șantaj și amestec în alegeri.

El a spus că acestea sunt motivate politic. Procurorul georgian Fani Willis a lansat pentru prima dată o anchetă în februarie 2021 privind acuzațiile de amestec în alegeri împotriva dlui Trump și a asociaților săi. Într-un rechizitoriu de 98 de pagini făcut public luni târziu, procurorii au enumerat 41 de acuzații împotriva celor 19 inculpați. Dna Willis a anunțat că le oferă inculpaților posibilitatea de a se preda voluntar până vineri, 25 august, la ora 12.00,
cel târziu. Ea a spus că intenționează să îi judece împreună pe toți cei 19 acuzați.
Pe lista presupușilor complici se află fostul avocat al lui Trump Rudy Giuliani, fostul șef de cabinet al Casei Albe Mark Meadows și fostul avocat al Casei Albe John Eastman. Alții includ un fost oficial al Departamentului de Justiție, Jeffrey Clark, și Sidney Powell și Jenna Ellis- doi avocați ai lui Trump care au amplificat afirmațiile nefondate privind fraude electorale pe scară largă.
În rechizitoriu se afirmă că inculpații "s-au alăturat cu bună știință și în mod deliberat unei conspirații pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump".

Multe acuzatii grave

Fostul președinte este acuzat de următoarele capete de acuzare de infracțiuni, printre care:

  • Încălcarea legii privind șantajul din Georgia
  • Solicitare de încălcare a jurământului de către un funcționar public
  • Conspirație pentru a se da drept un funcționar public
  • Conspirație în vederea comiterii de fals de gradul întâi
  • Declarații și înscrisuri false și depunerea de documente false

Actul de acuzare se referă la inculpați ca la o "organizație criminală", acuzându-i de alte infracțiuni, printre care influențarea martorilor, violarea de calculator, furt și sperjur. Cea mai gravă acuzație, de încălcare a Legii privind organizațiile corupte și influențate de racket (Rico), este pasibilă de o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. Legea- concepută pentru a ajuta la desființarea sindicatelor de crimă organizată, cum ar fi mafia- îi ajută pe procurori să facă legătura între subalternii care au încălcat legile și cei care le-au dat ordine.


Într-o declarație, campania lui Trump l-a descris pe procurorul districtual ca fiind un "partizan turbat" care a depus "aceste acuzații false" pentru a interfera cu cursa prezidențială din 2024 și pentru a "afecta campania dominantă a lui Trump".

"Această ultimă lovitură coordonată de un procuror părtinitor într-o jurisdicție covârșitor democrată nu numai că trădează încrederea poporului american, dar expune și adevărata motivație care a condus la acuzațiile lor fabricate", se arată în declarație.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

El este primul fost președinte din istoria SUA care se confruntă cu acuzații penale. A existat o confuzie la începutul zilei de luni, când o listă cu o acuzație penală împotriva dlui Trump a apărut pe un site web al comitatului Fulton înainte ca marele juriu să voteze pentru a emite o acuzație. În dosar se spunea că dl Trump a fost acuzat de șantaj, conspirație pentru fraudă și declarații false. Un purtător de cuvânt al dnei Willis a declarat că documentul este "fictiv", dar nu a explicat cum a ajuns pe site-ul instanței. Domnul Trump și aliații săi au profitat de aparenta eroare materială pentru a susține că procesul a fost măsluit. La începutul acestei luni, dl Trump a fost acuzat de procurorii federali din Washington DC că a conspirat pentru a anula alegerile din 2020, pe care le-a pierdut în fața președintelui Joe Biden, un democrat.

Trump isi insista nevinovatia

Acuzația respectivă a consacrat un timp semnificativ activităților echipei Trump în Georgia. Dl Trump a pledat nevinovat în acel caz. Ancheta dnei Willis se concentrează în mod special pe Georgia, un stat-cheie în lupta pentru președinția SUA, pe care dl Trump l-a pierdut la limită. În ianuarie 2021, dl Trump a fost înregistrat într-o convorbire telefonică în care îi cerea secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să "găsească" 11.780 de voturi- numărul de care ar fi avut nevoie pentru a-l învinge pe dl Biden în acel stat. Actul de acuzare prezintă o presupusă schemă de manipulare a mașinilor de vot într-un comitat din Georgia și de furt de date. De asemenea, se menționează o presupusă schemă de prezentare a unor liste false de electori, oficialii care alcătuiesc Colegiul Electoral care alege președintele și vicepreședintele.

Dl Raffensperger a făcut publică o declarație în urma punerii sub acuzare: "Cele mai de bază principii ale unei democrații puternice sunt responsabilitatea și respectul pentru Constituție și statul de drept. Ori le ai, ori nu le ai".

Există diferențe esențiale între acuzațiile la nivel de stat, cum ar fi cele din Georgia, și cele federale. În mod semnificativ, dacă dl Trump ar deveni din nou președinte în 2024, nu ar avea puterea de a se grația de acuzațiile de stat. De asemenea, dl Trump se va confrunta cu un proces în statul New York, la 25 martie anul viitor, care implică o plată de bani pentru tăcere către o vedetă porno. Și urmează să fie judecat în Florida, la 20 mai, pentru acuzații legate de modul în care a gestionat documentele clasificate găsite la reședința sa de la Mar-a-Lago după ce a devenit președinte. În ambele cazuri, dl Trump a pledat, de asemenea, nevinovat.

Citește și: Acțiunile Tesla scad după ce a redus din nou prețurile în China!

Citește și: Banca centrală a Rusiei luptă împotriva căderii rublei

Citește și: Donald Trump a fost audiat pentru acuzațiile de influențare a alegerilor. Cum a pledat fostul președinte?