TSMC anunță că a doua sa fabrică din Arizona va fi amânată, ceea ce marchează un nou eșec pentru cel mai mare producător de cipuri din lume și pentru rolul său în încercarea președintelui american Joe Biden de a stimula producția americană.
Instalația va fi acum operațională în 2027 sau 2028, față de așteptările anterioare care prevedeau un început în 2026, potrivit președintelui Mark Liu.
Ce va fi in viitor?
"Va exista un decalaj", a declarat el analiștilor în cadrul unei teleconferințe privind rezultatele de joi.
Liu a spus că a început construcția la carcasa fabricii, dar titanul taiwanez al producției de cipuri trebuie să revizuiască "cât de multe stimulente... poate oferi guvernul american".
Compania se află în contact strâns cu oficialii americani în această privință, inclusiv pentru a discuta despre creditele fiscale, a adăugat el.
Este pentru a doua oară când TSMC (TSM), cel mai mare producător de cipuri din lume, a fost nevoit să își amâne planurile în statul din vestul SUA.
Investiția a fost lăudată anterior de Biden ca fiind un semn că producția americană "s-a întors".
Dar anul trecut, compania a declarat că producția la prima sa fabrică va fi amânată din 2024 până în 2025, din cauza lipsei de muncitori specializați.
De asemenea, este posibil ca firma să regândească ce tip de produse vor fi fabricate. Inițial, TSMC anunțase că prima fabrică va produce cipuri de 4 nanometri, iar cea de-a doua va produce cipuri de 3 nanometri, care se numără printre cele mai avansate semiconductoare.
Dar joi, Liu a sugerat că planurile pentru cea de-a doua fabrică sunt în schimbare, spunând că mărimea stimulentelor guvernamentale va determina tipul de tehnologie implementată.
Prima facilitate este încă în curs de realizare pentru producția de tehnologie de 4 nanometri, care va începe în prima jumătate a anului 2025, a spus executivul.
Extinderea la nivel mondial
TSMC, cu sediul în orașul taiwanez Hsinchu, produce aproximativ 90% din semiconductoarele super-avansate din lume și furnizează giganți mondiali din domeniul tehnologiei, precum Apple (AAPL) și Nvidia (NVDA).
Produce în masă componente care sunt vitale pentru funcționarea a orice, de la smartphone-uri la mașini de spălat.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În mod obișnuit, compania și-a păstrat producția cea mai avansată acasă, în Taiwan, dar în ultimii ani s-a extins în străinătate datorită presiunii comerciale și a încurajărilor din partea mai multor guverne. Anul trecut, a anunțat o fabrică în Dresda, Germania, prima sa fabrică din Europa.
Producătorul a construit o unitate în Japonia, care se va deschide oficial luna viitoare, a declarat joi Liu. Producția de masă la uzina, situată în prefectura Kumamoto, rămâne în grafic pentru al patrulea trimestru al anului 2024, a adăugat el. TSMC analizează, de asemenea, dacă să deschidă o a doua unitate în Japonia.
"Cea de-a doua fabrică din Japonia este într-o etapă de evaluare serioasă", iar firma poartă discuții cu guvernul, potrivit lui Liu.
Liu le-a spus analiștilor că extinderile în străinătate sunt un răspuns la "mediul de globalizare fracturat de astăzi".
Joi, TSMC a declarat că a depășit un an dificil în 2023 din cauza slăbirii economiei globale, care a cântărit asupra cererii.
Dar "afacerea noastră și-a atins punctul minim", a declarat directorul general C.C. Wei în cadrul apelului.
Compania a împărtășit o perspectivă mult mai luminoasă pentru anul viitor, proiectând un salt de 20% în veniturile din 2024.
Aceasta a citat un impuls pentru industria globală a semiconductorilor din "apariția tot mai mare a aplicațiilor legate de inteligența artificială generativă", care includ platforme populare precum ChatGPT.
Acțiunile TSMC au urcat joi cu 9,8% la New York, în urma raportului privind rezultatele, și au crescut cu 6,5% vineri la Taipei.
Citește și: Inflația nu este încă bătută în cuie, iar riscurile unui nou șoc al prețurilor sunt în creștere
Citește și: Psihopat, sociopat sau narcisist? Afla cum sa diferentiezi!