Tu cum te relaxezi la birou?

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 26 iun 2018, 13:39

Potrivit unui studiu realizat anul trecut in Statele Unite, orele petrecute la birou reprezinta cea mai mare sursa de stres pentru 47% dintre respondenti, iar 70% dintre ei au declarat ca au resimtit efectele fizice ale stresului, cum ar fi insomniile, migrenele, cresterea sau scaderea brusca in greutate si altele.

Elementele care cauzeaza stresul la birou sunt si ele variate, dar tin mai ales de suprasolicitare, de nemultumiri legate de recompensele financiare, de discriminare si de sentimentul de nesiguranta. Ca urmare, micile ponturi care te pot ajuta sa te relaxezi pe parcursul unei zile de lucru nu trebuie sa iti lipseasca din agenda. Mai jos, iti dam cateva idei utile. 

Pauze, pauze, pauze!  

Creierul este un muschi care oboseste si nu mai da randament atunci cand e tensionat, asa ca pauzele frecvente nu sunt un semn de neprofesionalism. Ci exact opusul! Studiile internationale au stabilit deja ca fiecare 50 de minute de lucru, mai ales in fata calculatorului, trebuie contrabalansate de 10 minute in care angajatul sa isi relaxeze ochii, sa se ridice de la birou si sa faca miscare etc. În plus, este foarte important sa nu iti petreci masa de pranz in fata ecranului - daca nu iti iei macar cateva minute pentru o digestie corecta, senzatia de foame va reveni mult mai rapid. Nu uita de aceste pauze, sunt esentiale pentru calitatea ulterioara a muncii tale. 

Hidrateaza-te!

Cu cat esti mai obosit, cu atat vei avea tendinta sa bei mai multa cafea, dar in realitate efectul va fi diferit: nu te vei inviora neaparat, ci in timp te vei deshidrata, iar sistemul tau imunitar va avea de suferit si tu vei fi mai predispus la stres. Cei doi litri de apa consumati zilnic sunt obligatorii, asa ca, daca nu reusesti sa iti reamintesti de ei, incearca sa descarci o aplicatie pe telefon care sa-ti atraga atentia sa bei apa in fiecare ora. 

Mananca fructe!

La cateva ore dupa pranz, cand nivelul glicemiei scade, iar tu simti ca ti se face foame din nou si capacitatea de concentrare se reduce, ai de obicei tendinta sa rontai un desert. Evita poftele nesanatoase si alege varianta lor naturala: fructele proaspete. O sa obtii si un aport binevenit de vitamine si minerale, si un boost de energie pentru restul zilei.  

Organizeaza-ti eficient agenda! 

Ca sa nu te simti suprasolicitat, creeaza-ti iluzia unui program ceva mai relaxat: combina sarcinile de serviciu care iti cer multa concentrare si resurse cu cele pe care le poti finaliza rapid. Prioritizeaza, nu consuma timp cu detalii nenecesare si invata sa refuzi responsabilitati noi daca simti ca agenda ta e plina. O zi de lucru mai lunga nu inseamna mereu si mai multa eficienta. 

Foloseste un scaun confortabil!

Pozitia incomoda la birou este un factor de stres pe termen lung, asa ca un scaun cu functie de masaj poate fi o alta modalitate de relaxare pe parcursul programului - mai ales daca e vorba de un program prelungit. Poti sa folosesti acest tip de scaune in timp ce lucrezi sau in pauzele scurte, in functie de nivelul de intensitate pe care o alegi pentru procesul de masaj, iar forma lor ergonomica are scopul de a sustine corect regiunea lombara si a atenua disconfortul coloanei. Pentru o pozitie perfect confortabila, ai grija sa adaptezi pozitia bratelor si a sezutului in functie de preferintele tale, de inaltime si de greutatea ta. 

Dincolo de scaderea nivelului de stres, acest tip de scaune reduce anxietatea, relaxeaza musculatura si imbunatateste starea de spirit per total. Iar pentru o doza extra de relaxare, adauga zilei tale la birou o coloana sonora care sa te binedispuna. Spor la lucru! 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.