Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 28 iul 2024, 17:19

Amenzi usturătoare pentru românii care practică această activitate

Sursa: Pixabay

Românii care locuiesc la casă și se ocupă de diverse activități gospodărești trebuie să fie atenți la anumite practici care, deși par inofensive, sunt de fapt ilegale și pot atrage sancțiuni semnificative.

Una dintre aceste activități este arderea frunzelor și a altor resturi vegetale în curte.

Citește și: Ce amenzi riscă românii care consumă apa în alte scopuri decât acela pentru băut și spălat pe perioada caniculei

Ce riscă românii care practică o astfel de activitate

Conform legislației în vigoare, arderea frunzelor uscate, vreascurilor sau a altor resturi vegetale este interzisă.

Această activitate poate fi sancționată cu amenzi care pot ajunge până la 30.000 de lei.

Românii sunt obligați să colecteze selectiv frunzele și alte resturi vegetale și să le depoziteze separat ca gunoi, respectând astfel reglementările privind compostul organic.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Conform România TV, Nerespectarea acestor reguli poate duce la amenzi variate, în funcție de natura încălcării și de persoana care o comite:

  • Persoane fizice: Amenzile pentru necolectarea selectivă a frunzelor și a resturilor vegetale variază între 400 și 800 de lei.
  • Persoane juridice: Sancțiunile sunt mai mari, cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
  • Autorități responsabile: Amenzile pentru autoritățile care nu respectă normele variază între 5.000 și 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, acestea pot ajunge până la 30.000 de lei.

Personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naționale de Mediu este responsabil pentru constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor.

Amenzile nu se aplică doar pentru focurile aprinse pe proprietăți private, ci și pentru cele aflate pe domeniul public.

Citește și: Imaginile inconștienței pe Transfăgărășan! Oamenii ies din mașini și hrănesc urșii: „Crezi că o poză e mai importantă decât viața fiicei tale?”

Spre exemplu, în județul Gorj, mai mulți fermieri au fost amendați cu câte 10.000 de lei pentru arderea resturilor vegetale, în urmă cu un an.

Colectarea selectivă a frunzelor și resturilor vegetale nu doar că previne amenzile, dar contribuie și la protecția mediului înconjurător, prin reducerea poluării cauzate de arderea acestora.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.