Tulburarea de personalitate borderline este o tulburare de sănătate mintală care are un impact asupra modului în care gândești și simți despre tine însuți și despre ceilalți, cauzând probleme de funcționare în viața de zi cu zi. Aceasta include probleme legate de imaginea de sine, dificultăți în gestionarea emoțiilor și a comportamentului și un model de relații instabile.
Cu tulburarea de personalitate borderline, aveți o teamă intensă de abandon sau instabilitate și este posibil să aveți dificultăți în a tolera să fiți singur.
Simptomele
Tulburarea de personalitate borderline afectează modul în care vă simțiți în legătură cu voi înșivă, modul în care vă raportați la ceilalți și modul în care vă comportați.
Semnele și simptomele pot include:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
-
O teamă intensă de abandon, ajungând chiar la măsuri extreme pentru a evita separarea sau respingerea reală sau imaginară
-
Un tipar de relații intense instabile, cum ar fi idealizarea cuiva într-un moment și apoi, brusc, credința că persoana respectivă nu-i pasă suficient sau este crudă
-
Schimbări rapide ale identității și imaginii de sine, care includ schimbarea obiectivelor și valorilor și faptul că te vezi pe tine însuți ca fiind rău sau ca și cum nu ai exista deloc
-
Perioade de paranoia legată de stres și pierderea contactului cu realitatea, care durează de la câteva minute la câteva ore
-
Comportamente impulsive și riscante, cum ar fi jocurile de noroc, condusul imprudent, sexul nesigur, cheltuieli nebunești, mâncatul excesiv sau abuzul de droguri, sau sabotarea succesului prin renunțarea bruscă la un loc de muncă bun sau încheierea unei relații pozitive
-
Amenințări sau comportamente sinucigașe sau auto-vătămare, adesea ca răspuns la teama de separare sau respingere
-
Schimbări ample de dispoziție care durează de la câteva ore la câteva zile, care pot include fericire intensă, iritabilitate, rușine sau anxietate
-
Sentimente continue de goliciune
-
Furie intensă și nepotrivită, cum ar fi pierderea frecventă a temperamentului, sarcasm sau amărăciune, sau certuri fizice.
Cauze
Ca și în cazul altor tulburări de sănătate mintală, cauzele tulburării de personalitate borderline nu sunt pe deplin înțelese. Pe lângă factorii de mediu- cum ar fi un istoric de abuz sau neglijare a copiilor- tulburarea de personalitate borderline poate fi legată de:
-
Genetica. Unele studii pe gemeni și familii sugerează că tulburările de personalitate pot fi moștenite sau puternic asociate cu alte tulburări de sănătate mintală în rândul membrilor familiei.
-
Anomalii ale creierului. Unele cercetări au arătat modificări în anumite zone ale creierului implicate în reglarea emoțiilor, impulsivitate și agresivitate. În plus, este posibil ca anumite substanțe chimice din creier care ajută la reglarea stării de spirit, cum ar fi serotonina, să nu funcționeze corespunzător.
Factori de risc
Unii factori legați de dezvoltarea personalității pot crește riscul de a dezvolta tulburarea de personalitate borderline. Aceștia includ:
-
Predispoziție ereditară. Este posibil să aveți un risc mai mare dacă o rudă apropiată- mama, tatăl, fratele sau sora dumneavoastră- suferă de aceeași tulburare sau de o tulburare similară.
-
Copilărie stresantă. Multe persoane cu această tulburare raportează că au fost abuzate sexual sau fizic sau neglijate în copilărie. Unele persoane au pierdut sau au fost despărțite de un părinte sau de un îngrijitor apropiat când erau mici sau au avut părinți sau îngrijitori cu abuz de substanțe sau cu alte probleme de sănătate mintală. Alții au fost expuși la conflicte ostile și la relații familiale instabile.
Citește și: Care este rolul unui diagnostic de sănătate mintală? Afla ce conteaza!
Citește și: Blocajele din trafic sunt legate de greutăți mai mici la naștere! Cum?
Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!