Tulburarea de personalitate antisociala este destul de rar intalnita insa, daca dai peste o persoana care sufera de aceasta afectiune, poate face ravagii in viata ta. In acest articol vom relata ce este aceasta boala, ce inseamna si care este simptomatologia ei. Cunoscand simptomele generale, vei putea sa te feresti de acesti oameni.
Prezentare generală
Tulburarea de personalitate antisocială, uneori numită sociopatie, este o afecțiune de sănătate mintală în care o persoană nu arată în mod constant nicio atenție pentru bine și rău și ignoră drepturile și sentimentele celorlalți.
Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială încalcă adesea legea, devenind criminali. Ei pot minți, se pot comporta violent sau impulsiv și au probleme cu consumul de droguri și alcool.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Simptome
Simptomele tulburării de personalitate antisocială includ în mod repetat:
Ignorând bine și rău.
Spune minciuni pentru a profita de ceilalți.
A nu fi sensibil sau respectuos față de ceilalți.
Folosind farmecul sau inteligența pentru a-i manipula pe alții pentru câștig personal sau plăcere.
Având un sentiment de superioritate și a fi extrem de opinie.
Aveți probleme cu legea, inclusiv comportamentul criminal.
A fi ostil, agresiv, violent sau amenințător față de ceilalți.
Să nu simți nicio vină pentru a-i face rău altora.
A face lucruri periculoase fără a ține cont de siguranța personală sau a celorlalți.
A fi iresponsabil și a nu-și îndeplini responsabilitățile profesionale sau financiare.
Adulții cu tulburare de personalitate antisocială prezintă de obicei simptome de tulburare de conduită înainte de vârsta de 15 ani.
Agresivitate față de oameni și animale.
Distrugerea proprietății.
Minciuna si necinste.
Furt.
Încălcare gravă a regulilor.
Tulburarea de personalitate antisocială este considerată o afecțiune pe tot parcursul vieții. Dar la unii oameni, anumite simptome – în special comportamentul distructiv și criminal – pot scădea în timp. Nu este clar dacă această scădere este rezultatul efectului pe care îl are îmbătrânirea asupra minții și corpului lor, al unei conștientizări sporite a impactului pe care comportamentul antisocial l-a avut asupra vieții lor sau
Când să vezi un medic
Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială nu sunt susceptibile să caute ajutor pe cont propriu. Dacă bănuiți că un prieten sau un membru al familiei ar putea avea această afecțiune, ați putea sugera cu blândețe persoanei să caute ajutor de la un furnizor de sănătate mintală și să se ofere să o ajute să găsească una.
Citește și: Tulburările de Personalitate: Caracteristici, Tipuri și Impact