Bătălia pentru cea mai importantă tehnologie din ultimele decenii devine urâtă, rapid. Tulburarea incredibilă de la OpenAI- cu fostul director general Sam Altman prins la mijloc- ar putea avea implicații ample pentru cine va controla viitorul inteligenței artificiale.
În urmă cu un an, OpenAI era un startup obscur care a lansat o tehnologie atât de puternică, încât a invitat aproape imediat la comparații cu Prometeu care a coborât focul de pe tărâmul zeilor.
Acum, la doar 12 luni mai târziu, o reorganizare dezastruoasă a consiliului de administrație a răsturnat echilibrul de putere din industrie. În timp ce OpenAI se confruntă cu o potențială răzvrătire, Microsoft- mastodontul în vârstă de 50 de ani, cunoscut mai ales pentru software-ul de lucru de birou ca Excel și PowerPoint- se află brusc în fruntea celei mai importante inovații tehnologice din ultimele decenii.
Microsoft a anunțat că Altman și alți câțiva membri cheie ai OpenAI se vor alătura companiei pentru a contribui la inovarea inteligenței artificiale. Planul său de a integra echipa de experți ChatGPT sub propriul brand ar putea accelera expansiunea instrumentelor bazate pe inteligență artificială, realizând potențial cele mai mari temeri ale fondatorilor OpenAI, care se temeau că tehnologia periculoasă în mâini ar putea fi lansată prea repede în efortul de a obține profit.
Ce s-a întâmplat?
Pe scurt: Consiliul de administrație al OpenAI l-a concediat brusc vineri pe directorul general și cofondatorul său, Sam Altman, declanșând un weekend haotic în care consiliul a încercat și a eșuat să anuleze decizia. În 48 de ore, Microsoft a anunțat că l-a angajat pe Altman pentru a conduce un nou grup intern de inteligență artificială.
Furia din cadrul OpenAI s-a revărsat luni, peste 500 dintre angajații săi au amenințat că vor demisiona dacă nu-l vor recupera pe Altman și dacă actualul consiliu de administrație nu demisionează.
Vestea că Altman și un alt cofondator al OpenAI, Greg Brockman, vor dezerta a dus acțiunile Microsoft la un nivel record luni.
Luni, directorul general al Microsoft, Satya Nadella, a recunoscut, în interviurile acordate la CNBC și colaboratorului CNN Kara Swisher în cadrul podcastului său, "On with Kara Swisher", că bătălia în privința lui Altman nu s-a încheiat încă.
Cu toate acestea, Microsoft a câștigat deja războiul: Este cel mai important acționar al OpenAI, cu o investiție promisă de 13 miliarde de dolari. Asta înseamnă că Nadella și compania îl vor avea oricum pe Altman: Pot să aibă și prăjitura lor cu AI și să o mănânce și pe ea.
"Toate aceste VC și fonduri suverane de investiții s-ar fi aliniat pentru a-i da lui Altman toți banii de care avea nevoie pentru a face orice lucru pe care îl dorea", a declarat Jason Schloetzer, profesor asociat la McDonough School of Business din Georgetown.
"Iar acum nu mai au acces la asta... singurul lucru pe care îl pot face este să investească în Microsoft".
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Factorul Altman
Altman este partenerul AI pe care toată lumea vrea să îl aducă la balul de absolvire. În ultimul an, el a devenit fața publică a industriei și a avut un rol esențial în forjarea parteneriatului OpenAI cu Microsoft, care a început în 2019. Iar anul trecut, el a introdus ChatGPT în lume, o tehnologie care a devenit sinonimă cu AI și a făcut ca promisiunea sa să fie reală și tangibilă pentru milioane de oameni care nu aveau nicio idee că un software era capabil să se apropie de ceva atât de... uman.
Dar Altman nu este premiul suprem: Conducerea în domeniul inteligenței artificiale este. Tehnologia fie este folosită, fie are implicații largi pentru a zgudui fiecare industrie: de la mașinile fără șofer, la finanțe, la sălile de clasă, la jurnalism- chiar și la artă și muzică.
Iar Microsoft are un avantaj enorm față de concurență. Nimic nu este garantat, dar relația sa cu Altman și OpenAI a plasat Microsoft în pole position.
Relația dintre OpenAI și Microsoft a fost benefică pentru ambele companii. OpenAI se bazează foarte mult pe infrastructura de cloud computing a Microsoft, Azure. Iar asocierea Microsoft cu cel mai în vogă startup din Silicon Valley a contribuit la refacerea imaginii sale în rândul dezvoltatorilor.
În cazul în care Altman ultimate se alătură Microsoft, aceasta "va putea să valorifice o mare parte din progresele realizate la OpenAI mai direct decât la distanță", a declarat Gil Luria, director general și analist senior de software la D.A. Davidson. "[Microsoft] controlează acum echipa care a făcut acest progres remarcabil, ceea ce îi pune în poziția de a controla calea de dezvoltare a acestei tehnologii pentru următorii ani".
Viitorul OpenAI a făcut ca multe startup-uri de tehnologie din domeniul IA să se agite pentru a afla ce se va întâmpla în continuare: Tehnologia OpenAI a devenit standardul pentru dezvoltatori, a spus Luria, iar Microsoft va încerca să mențină acest standard mai degrabă decât să cedeze teren rivalilor de la Google sau Anthropic.
"Când folosești standardele OpenAI, folosești Azure", a spus el. "Cel mai mare beneficiu pentru Microsoft din această relație cu OpenAI a fost revigorarea creșterii la Azure".
Prin angajarea lui Altman pentru a conduce o echipă internă de inteligență artificială, Microsoft se bazează pe magnetismul fondatorului pentru a atrage talente și bani de la investitori și pentru a netezi obstacolele de reglementare care ar putea să blocheze lansarea instrumentelor alimentate cu inteligență artificială.
Citește și: Sam Altman se întoarce la OpenAI într-o bizară răsturnare de situație
Citește și: Ce este Binance, de ce are atâtea probleme și ce înseamnă acest lucru pentru cripto?
Citește și: Navigarea economica: O analiză a raportului financiar global în 2023