Tulpina sud-africană COVID poate anula efectele vaccinării cu serul Pfizer! Ce au descoperit cercetătorii din Israel

Author: Denisa Avram
Actualizat: 12 apr 2021, 15:54
Tulpina sud-africana COVID ar putea fi rezistenta la vaccinul Pfizer

Potrivit unui nou studiu, mutația sud-africană a noului Coronavirus ar putea determina anularea efectelor imunizării cu vaccinul Pfizer.

Conform unui nou studiu, tulpina sud-africană a coronavirusului ar putea anula imunizarea cu vaccinul Pfizer. Experții din Israel au ajuns la concluzia ca serul Pfizer este mai puțin eficient pentru această variantă a COVID, comparativ cu cea britanică.

Tulpina sud-africană COVID poate anula efectele vaccinului Pfizer

Infectarea cu tulpina sud-africană a noului Coronavirus ar putea duce la poate anula efectelor imunizării cu  vaccinul Pfizer/ BioNTech  până la un punct.

Descoperirea vine de la un grup de cercetători din Israel. Datele nu au fost, încă, analizate şi de alţi specialişti.

Rezultatele studiului au fost făcute publice sâmbătă. A fost luată în considerare starea de sănătate a 400 de persoane testate pozitiv cu Covid-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin Pfizer. Stare acestora a fost comparată cu acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi, care aveau boala.

Conform datelor oferite de Universitatea Tel Aviv, ăn colaborare cu cel mai mare furnizor de servicii medicale din ţară, Clalit, tulpina sud-africană, B.1.351, a fost descoperită la 1% din pacienții participanți la studiu.

Dintre pacienții care au fost imunizați cu două doze de vaccin, rata infecţiei era de opt ori mai mare decât a celor neimunizaţi – 5.4% faţă de 0.7%.

Cercetătorii au concluzionat că acest vaccin este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu cu cea identificată în Marea Britanie, cea mai răspândită în Israel, conform  News.ro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Am descoperit o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinaţi. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului”, a declarat Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv, citat de  romaniatv.net.  

Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă acu privire la rezultatele cercetării, deoarece numărul de persoane implicate în studiu a fost unul mic, iar în Israel nu sunt multe cazuri cu această variantă de COVID.

Studiul nu şi-a propus iniţial să testeze efectul unui vaccin împotriva diferitelor forme de coronavirus, fiind vizaţi pacienţi deja testaţi pozitiv cu Covid-19, nu rata generală a infecţiilor.

Reprezentanții Pfizer şi BioNTech nu au formulat încă un răspuns la descoperirea cercetătorilor din Israel

„Chiar dacă varianta sud-africană poate anula efectul vaccinului, nu s-a răspândit atât de mult în rândul populaţiei”, a precizat Stern.

Citeste si: Ce se întâmplă la șase luni după vaccinarea cu Pfizer? Specialiștii au făcut anunțul

Din populaţia de 9,3 milioane a Israelului, 53% au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin Pfizer,  fapt ce a permis redeschiderea economiei, deoarece îrata îmbolnăvirilor, cazurile grave şi numărul celor spitalizaţi au scăzut semnificativ.

Citeste si: Tulpina britanică COVID face ravagii în România! Au fost confirmate aproape 30 de decese

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.