Inflația anuală a crescut probabil la 83,5% în septembrie, urcând pentru a 16-a lună consecutivă, potrivit estimării mediane dintr-un sondaj Bloomberg. Saltul survine după ce guvernatorul băncii centrale, Sahap Kavcioglu, s-a angajat într-o serie de reduceri ale ratei dobânzii în acest an, ceea ce face din Turcia un caz izolat în rândul autorităților monetare mondiale, cele mai multe dintre acestea înăsprind agresiv măsurile pentru a controla creșterea prețurilor.
Turcia a ajuns la inflația de 84%
Banca centrală a Turciei a declarat, în ultima sa prognoză din iulie, că inflația ar trebui să atingă un vârf undeva între 80% și 90% până în octombrie. Guvernul estimează că aceasta va încetini până la 65% la sfârșitul acestui an.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a insistat asupra unor rate ale dobânzii mai mici, spunând că acestea vor contribui la reducerea inflației, un argument care contrazice teoria economică convențională- și care, până acum, nu a fost validat de
„Reducerile suplimentare ale ratelor vor duce în mod inevitabil la o mai mare depreciere a monedei și la o inflație mai mare”, au declarat economiștii Morgan Stanley, inclusiv Alina Slyusarchuk, într-un raport de săptămâna trecută.
Citeste si: Ce sa faci împotriva inflației- cele 4 modalități de protecție
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Oficialii turci resping criticile potrivit cărora creșterile galopante ale prețurilor sunt rezultatul unor erori de politică monetară, dând în schimb vina pe invazia Rusiei în Ucraina pentru o revenire globală a materiilor prime, inclusiv a energiei și alimentelor. Cu toate acestea, chiar și atunci când este exclus impactul unor astfel de elemente volatile, inflația anuală din Turcia s-a situat la peste 66% în luna august, potrivit unui indice de bază al prețurilor publicat de agenția de stat de statistică TurkStat.
„Creșterile de prețuri sunt ridicate, pe scară largă și probabil că vor fi persistente. Articolele cu inflație de trei cifre au reprezentat 25% din coșul de consum. Reducerile recente și viitoare ale ratelor dobânzilor vor duce probabil la o inflație și mai mare în lunile următoare”, arată Bloomberg Economics.
Prețurile scapă de sub control în cel mai populat oraș din Turcia
Politicile experimentale au împins deja inflația peste 100% în unele părți ale țării. Prețurile de consum din Istanbul, cel mai populat oraș din Turcia, au crescut de peste două ori față de anul trecut, potrivit unui indice al prețurilor cu amănuntul compilat de Camera de Comerț din Istanbul și publicat sâmbătă, înainte de datele naționale de luni.
O repartizare a datelor de la Istanbul a arătat că prețul tuturor produselor, de la chirie la alimente, a crescut puternic luna trecută. În încercarea de a atenua durerea pentru turcii cu venituri mici înaintea alegerilor programate pentru luna iunie a anului viitor, guvernul a majorat salariul minim național de două ori într-un an.
Citeste si: Cum reușește Carmen Harra să atragă banii. Metoda care a ajutat-o să devină milionară
Kavcioglu a operat reduceri, așa cum a cerut Erdogan, la ultimele două ședințe de stabilire a ratelor, reducând de fiecare dată indicele de referință cu 100 de puncte de bază. Acest lucru a lăsat Turcia cu cele mai mari rate negative ale dobânzii din lume, atunci când sunt ajustate în funcție de inflație, în timp ce lira a pierdut peste 50% din valoarea sa față de dolar în ultimele 12 luni.
Banca centrală va organiza următoarea ședință de stabilire a ratei dobânzii la 20 octombrie și va publica cel de-al patrulea raport privind inflația din acest an o săptămână mai târziu.