TURCIA FIERBE! A cincea zi consecutiv de proteste soldata cu victime in randul manifestantilor VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 11 nov 2020, 11:10

Mii de persoane au manifestat azi-noapte in Piata Taksim din centrul Istanbulului dar si în alte zeci de orase din Turcia.

A fost a cincea zi consecutiv in care confruntarile dintre politisti si manifestanti au fost extrem de violente. Un tanar a fost ucis duminica seara la Istanbul de o masina care a intrat in multime, iar un altul a murit ieri la spital dupa ce a fost impuscat in sudul tarii.

Politistii au folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a-i imprastia pe demonstrantii din Ankara. Dar au fost folosite si gloante de cauciuc.
La Istanbul, au fost trase zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca multimile ce au ridicat baricade pe strazi si au aprins focuri.

In tot acest timp, premierul Recep Erdogan a plecat de ieri de la pranz intr-un turneu de cateva zile in Maroc, Algeria si Tunisia. Oficialul turc a recunoscut ca" este primavara, dar nu o va lasa sa devina iarna", referindu-se la "Primavara araba".
Erdogan i-a acuzat pe manifestanti ca sunt condusi de "extremisti" cu "legaturi" in strainatate.

Revolta din Turcia a zdruncinat si pietele de capital. Bursa de la Istanbul si-a incheiat ieri sedinta cu o scadere de peste 10 la suta. Nici moneda nationala nu a ramas insensibila. Lira turca a inregistrat o cadere brusca. Pe de alta parte, marile confederatii sindicale din Turcia au indemnat la o greva de doua zile, incepand de astazi.


Protestul a pornit vineri de la cativa activisti care protestau fata de desfiintarea unui parc public din Istanbul si apoi s-a extins pe intregul teritoriu al Turciei. Acuzat ca vrea sa "islamizeze" societatea turca, Erdogan se confrunta, acum, cu o miscare de contestare de o amploare fara precedent de la venirea la putere a formatiunii sale, in 2002.