Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani

Autor: Bogdan Frațilă

Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani prin parade militare, focuri de artificii și spectacole de lumini.

Sursa: PixaBay

Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani prin parade militare, focuri de artificii și spectacole de lumini.

Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani prin parade militare, focuri de artificii și spectacole de lumini. Criticii spun că sărbătorile sunt prea mici- ei îl acuză pe președintele Erdogan că subminează moștenirea lui Atatürk.Turcia a sărbătorit fondarea republicii în urmă cu 100 de ani de către Mustafa Kemal Atatürk. Președintele Recep Tayyip Erdogan a depus o coroană de flori la mausoleul lui Atatürk din capitala Ankara.

Au fost organizate evenimente în întreaga țară, iar pe clădiri au fost atârnate steaguri turcești roșii și albe și portrete ale fondatorului statului.
Parade militare au avut loc în fața parlamentului de la Ankara și la Istanbul pentru a comemora ziua fondatoare. Au fost planificate, de asemenea, un convoi de nave pe Bosfor, manevre cu drone, focuri de artificii și iluminarea unor clădiri precum Hagia Sophia din Istanbul. Atatürk a transformat cândva Hagia Sophia în muzeu, dar Erdogan a făcut ca aceasta să fie transformată din nou în moschee în 2020.

Reformele lui Atatürk bazate pe modelul occidental

La 29 octombrie 1923- la un an bun după sfârșitul oficial al Imperiului Otoman- ofițerul Atatürk a proclamat Republica. El a impus reforme în stil occidental și un curs strict laic- adică separarea religiei de stat. În anii 1930, femeile au primit dreptul de a vota și de a candida, putând astfel să voteze și să fie alese.

Alfabetul arab a fost înlocuit cu alfabetul latin. Până în prezent, există un cult al personalității în jurul lui Atatürk (în germană: Vater der Türken). El este controversat, printre altele, din cauza politicii sale față de minorități. În prezent, criticii consideră că moștenirea sa este în pericol- ei îl acuză pe președintele Erdogan că islamizează Turcia și subminează astfel ideologia fondatorului statului. Președintele este considerat cel mai puternic politician de la Atatürk încoace și glorifică în mod repetat Imperiul Otoman în discursurile sale.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Critici pentru lipsa de fast

Prin urmare, au existat, de asemenea, critici față de amploarea oarecum mai mică a sărbătorilor de astăzi, spunându-se că lipsa de fast la festivitățile aniversare a fost o încercare de a șterge memoria fondatorului statului.

Se aștepta ca Erdogan să citeze presupusele realizări ale guvernului său în ultimii 20 de ani într-un discurs cu ocazia aniversării. postul de televiziune TRT a anunțat că anulează programele speciale cu ocazia aniversării din cauza războiului dintre Israel și organizația teroristă Hamas. Politicianul de opoziție Meral Aksener a acuzat guvernul că s-a asigurat că sărbătorile aniversare vor fi o dezamăgire. "Există persoane care încă mai au o problemă cu republica noastră după 100 de ani", a declarat ea.
Ea a speculat că un mare miting pro-palestinian cu Erdogan, care va avea loc sâmbătă, a fost organizat special pentru a eclipsa sărbătorile aniversare.Pe de altă parte, un editorialist al ziarului pro-guvernamental "Hürriyet", Ahmet Hakan, a susținut că sărbătoarea trebuia să rămână mică, având în vedere acțiunile Israelului în Gaza.

Citește și: Ilgaz Kaya din serialul Secrete de familie, pasiune nebănuită! Iată cu ce se ocupă renumitul actor Kaan Urgancıoğlu când nu se află pe platourile de filmare

Citește și: Două autospeciale ale Poliției s-au lovit violent în timpul unei urmăriri. Patru polițiști au ajuns la spital

Citește și: Horoscop zilnic pentru marți, 31 octombrie 2023: Balanțele vor face activități în afara zonei de confort