Într-un interviu oferit postului de televiziune CNN Turk, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că eliminarea restricţiilor este „inexplicabilă în ceea ce priveşte conţinutul şi calendarul”.
Turcia își va întări prezența militară în Cipru de Nord
La începutul lunii septembrie, Departamentul de Stat a anunţat că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a eliminat restricţiile comerciale în domeniul apărării din Cipru pentru anul fiscal 2023.
„ Statele Unite, care ignoră şi chiar încurajează paşii duo-ului greco-cipriot care ameninţă pacea şi stabilitatea în Mediterana de est, vor contribui la o cursă a înarmării pe insulă cu această măsură”, a declarat preşedintele Recep Erdogan.
„Să rămânem pe margine? Nu putem”, a mai spus acesta, precizând că Turcia deține deja 40.000 de soldaţi pe insulă şi îşi va întări prezenţa militară cu arme terestre, navale, aeriene, muniţie şi vehicule.
„Toţi trebuie să ştie că această măsură recentă nu va rămâne fără răspuns şi că vor fi luate toate măsurile de precauţie pentru securitatea turcilor ciprioţi”, a mai precizat liderul turc.
Insula Cipru a fost împărțită în urma unei invazii a Turciei în 1974, pornită de o lovitură de stat de scurtă durată, inspirată de greci.
Vladimir Putin, avertisment cu privire la folosirea armelor nucleare
Vladimir Putin s-a confruntat cu eșecuri pe câmpul de luptă, forțele sale fiind împinse înapoi de contraofensiva ucraineană.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Cu siguranță este un moment periculos, deoarece armata rusă a fost pusă la colț, iar reacția lui Putin- amenințarea cu folosirea armelor nucleare- este foarte rea”, a declarat Joseph Borrell.
La șapte luni de când a început invazia Rusiei în Ucraina, analiștii sunt de acord că forțele președintelui Rusiei sunt pe picior de plecare, dar el a spus că trebuie să se ajungă la o „soluție diplomatică”, una care „să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
„Altfel, putem termina războiul, dar nu vom avea pace și vom avea un alt război”, a declarat Vladimir Putin.
Într-un discurs rar adresat națiunii la începutul săptămânii trecute, Vladimir Putin a declarat că țara sa are „diverse arme de distrugere” și că va „folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, precizând că „Nu blufez!”.
„Când oamenii spun că nu este o cacealma, trebuie să-i luați în serios”, a atenționat Joseph Borrell.
În același discurs, Vladimir Putin a anunțat convocarea a 300.000 de ruși care au făcut serviciul militar obligatoriu, ceea ce a declanșat proteste și a generat rapoarte despre oameni care au fugit din țară pentru a evita să fie trimiși pe linia frontului.
Decizia vine după o contraofensivă rapidă în care Ucraina spune că a luat înapoi peste 8.000 de km pătrați de la forțele rusești.
În prezent, în patru regiuni ocupate au loc autointitulate referendumuri privind aderarea la Rusia. Ucraina le-a denunțat ca fiind tentative de anexare și a raportat că soldați ruși înarmați merg din ușă în ușă pentru a colecta voturi.