În ultimii ani, în România au fost create mai multe rute turistice care sunt foarte interesante și potrivite pentru plimbări și vânătoare. Sunt multe zone în țara noastră care oferă pasionaților de vânătoare oportunități cu adevărat unice, mai ales datorită locației geografice favorabile pe continentul Europei și a vieții sălbatice din anumite regiuni geografice. Cele mai apreciate regiuni sunt pădurile montane și Delta Dunării.
Natura este minunată în țara noastră, avem o mare suprafață de pădure naturală, din care din păcate o parte a fost distrusă prin defrișările care au continuat în fiecare an. Activitățile ilegale de exploatare sunt cauza principală a defrișărilor în România și duc la distrugerea mediului de viață al animalelor sălbatice. Lemnul copacilor este utilizat drept combustibil, pentru a crea teren disponibil pentru urbanizare, pentru a avea materie primă pentru fabricarea de mobilier, case, produse comerciale.
Pădurile joacă un rol important în atenuarea schimbărilor climatice
Prin defrișări scade cantitatea de carbon stocată în copaci și este eliberat dioxid de carbon în aer. Copacii mor și eliberează dioxidul de carbon în aer, astfel omul prin această acțiune de tăiere a copacilor eliberează dioxid de carbon în atmosferă, acesta fiind cel mai răspândit gaz cu efect de seră, care absoarbe radiațiile infraroșii. Prin urmare să nu ne mirăm de faptul că apar schimbări climatice.
Animalele își pierd habitatul natural
Animalele sunt afectate de defrișări, multe dintre speciile de animale sălbatice se bazează pe păduri.
În ultimii ani s-a înregistrat o scădere a populației de animale de vânat la anumite specii, mai ales din cauza defrișărilor, a pierderii habitatului natural și a folosirii unor metode de vânătoare de înaltă tehnologie. Vânătoarea tradițională a fost înlocuită cu vânătoarea modernă. Din păcate unele specii sunt pe cale de dispariție în Europa, dar în țara noastră ele se pot vâna.
În România se poate vorbi despre turismul de vânătoare mai ales pentru cei care ne vizitează țara pentru a merge la vânătoare, pentru turiștii străini. Sunt și vânători români care cheltuie sume mari de bani pentru a avea parte de recreere și distracție, pentru a se bucura de acest sport pe care îl consideră foarte interesant.
Sezonul de vânătoare în România
În țara noastră principalul vânat a fost și este și în prezent iepurele de câmp. Fondul cinegetic al României este de 15.200.000 ha pentru iepurele de câmp. Alte specii de animale care se vânează la noi sunt: cerbul, căpriorul, mistrețul, capra neagră, vânatul de baltă și altele.
În mod tradițional se disting mai multe perioade de vânătoare în țara noastră și anume:
- Vânătoarea la rațe este în funcție de specie, de exemplu la rața mare este 1 septembrie – 10 februarie
- Vânătoarea la căprior femelă este în perioada 1 septembrie – 15 februarie
- Vânătoarea de primăvară-toamnă la căprior mascul este 1 mai – 15 octombrie
- Vânătoarea la iepurele de câmp este în intervalul 1 noiembrie – 31 ianuarie
- Vânătoarea de iarnă la mistrețul femelă și purcei este 1 iunie – 31 ianuarie
- Vânătoarea de iarnă la mistrețul mascul este 1 ianuarie – 31 ianuarie
- Vânătoarea de toamnă-iarnă la cerbul comun este 1 septembrie - 15 februarie
- Vânătoarea de toamnă la capra neagră este 15 octombrie – 15 decembrie
- Vânatul porumbelului gulerat a fost autorizat de la 1 septembrie la 10 februarie
- La gâște, vânătoarea este permisă de la 15 august la 15 februarie
- În perioada 15 septembrie – 31 octombrie este autorizată vânătoarea de potârniche
- De la 15 august la 31 octombrie este permisă vânătoarea de prepelițe.
Reguli de vânătoare în România
Reguli de vânătoare emise de Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru perioada 15 mai 2019-14 mai 2020:
- Vânătoarea se poate începe de dimineață, cu o oră înainte de răsăritul soarelui și poate ține până seara târziu, la o oră după apusul soarelui
- Fiecare vânător are dreptul de a vâna într-o zi doar 50 de exemplare de specii de ciocârlie și prepeliță
- Un vânător poate vâna zilnic doar 10 exemplare de specii de gârliță mare și gâscă de vară
- Numărul maxim de exemplare de specii de rațe sălbatice ce pot fi vânate pe zi de un vânător este de 20.
Vânătorii au o plăcere deosebită să achiziționeze accesorii de vânătoare pe care le folosesc în mod tradițional în această activitate. Ei folosesc de exemplu cuțite de vânătoare de cea mai bună calitate pentru a pregăti vânatul, pentru a-l jupui și pentru a tăia carnea. Aceste cuțite sunt speciale, ele sunt concepute pentru tăiere dar într-un mod profesional, au lama din oțel inoxidabil, foarte bine ascuțită, iar unele modele au o construcție complexă și caracteristici mult mai bune de durabilitate și rezistență.
În prezent există numeroase modele de cuțite profesionale pe piață, dar și modele de bricege din oțel cu funcții multiple, din care fiecare vânător poate alege un cuțit în funcție de preferințele personale.
Un astfel de cuțit poate fi și un cadou deosebit pentru un prieten pasionat de vânătoare care își sărbătorește ziua de naștere. Alte cadouri interesante sunt: lanternele de vânătoare care sunt foarte utile în drumeții, rucsacul pentru a transporta lucruri utile dintr-un loc în altul, lunetele de vânătoare care în prezent sunt tot mai performante, tricourile cu mesaje haioase pentru distracție, ochelarii de protecție, caștile de protecție, gențile de vânătoare pentru diferite lucruri care eventual ar trebui să fie realizate din material impermeabil, accesoriile camping profesionale, suport pentru cartușele de armă, cravată vânătorească tradițională din corn de cerb, set cadou condimente sculptate in os, pahar vânătoresc din corn de vită și altele. Acum poți cumpăra online astfel de cadouri frumoase, pentru iubitorii de păduri, de vânătoare, de călătorii și natură.