Cetatenii Uniunii Europene cu varsta de cel putin 15 ani au efectuat, in total, 1,2 miliarde de deplasari turistice in 2014, in scop personal sau de afaceri, iar Romania reuseste sa rupa o felie din ce in ce mai mare din peisajul turistic european.
Peste o jumatate dintre deplasari (54,7%) au fost scurte (intre una si trei nopti), in timp ce trei sferturi dintre ele (74,9%) au fost catre destinatii interne, conform Eurostat.
In cazul unor tari precum Luxemburg, Belgia, Malta si Slovenia, peste jumatate dintre deplasari au avut loc in afara granitelor, in timp ce in cazul Romaniei, Spaniei si Portugaliei, astfel de deplasari au reprezentat mai putin de 10% din total.
Luxemburghezii au petrecut cele mai multe nopti in strainatate, raportate la numarul populatiei (24,6 nopti pe cap de locuitor), in timp ce romanii, bulgarii si grecii au petrecut, in medie, mai putin de o noapte in straintate.
Romania se afla pe trend pozitiv
Numarul noptilor petrecute de turisti in unitatile de cazare din Romania a crescut cu 15,9% in 2015 fata de anul precedent si a ajuns la cifra de 23,4 milioane, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.
Romania a inregistrat, astfel, cea mai mare crestere din UE in privinta numarului innoptarilor turistice in 2015. Cu toate acestea, tara noastra se afla pe locul 15 in UE ca numar de nopti petrecute de turisti in unitatile de cazare.
Previziunile specialistilor sunt in continuare optimiste. Piata romaneasca de turism va inregistra o crestere de 10-12% in 2016, pastrand trendul ascendent pe care s-a aflat in ultimii ani, conform publicatiei Capital.
Record pe litoral
Sezonul estival din 2015 a fost cel mai prolific din ultimii sapte ani.
In 2015, numarul celor care si-au petrecut cateva zile pe litoralul romanesc a crescut cu 18-20% fata de anul 2014.
Procentul este si mai mare in cazul Deltei Dunarii, unde s-a inregistrat o crestere cu 30% a numarului de turisti.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
”O crestere consistenta s-a inregistrat si in sudul litoralului, mai ales datorita investitiilor noi in segmentul hotelier (in special in Venus) si in agrement (printre care un nou parc
Cresterea numarului de turisti in 2015 a fost un rezultat al campaniilor de promovare a litoralului la targurile de turism nationale si internationale (la Londra, Berlin, Varsovia, Tel Aviv si Chisinau), la care au participat Asociatia Litoral – Delta Dunarii, hotelierii si autoritatile locale.
In plus, 2016 se anunta un an turistic cel putin la fel de prolific, iar agentiile de turism isi prezinta deja ofertele in mediul online.
Bucurestiul devine destinatie de city break
Capitala a fost vizitata, in 2015, de peste 1,5 milioane de turisti, conform INS, citat de businessmagazin.ro. Dintre acestia, 20% sunt turisti de city break, iar procentul se afla in crestere de la an la an.
In plus, capacitatea de cazare a Bucurestiului a crescut enorm in ultimii 15 ani, de la 7.422 delocuri de cazare in anul 2000 la aproape 20.000 de locuri de cazare in prezent.
In plus, in Bucuresti exista 11 hoteluri de 5 stele, 77 de hoteluri de 4 stele, 64 de hoteluri de trei stele, 20 de hoteluri de 2 stele şi 5 hoteluri de o stea.
Foto: Creative Commons