Conform salvamontiștilor, situația de la cabana de pe Transfăgărășan a fost atât de riscantă, încât nu le-a venit să creadă că toți au scăpat cu viață. Gravitatea situației ar fi putut fi evitată, dacă ar fi sunat la 112 mai devreme.
Turiștii din cabana de pe Transfăgărășan au sunat la 112 după ce a doua avalanșă a lovit unitatea de cazare
Avalanșele au avut loc pe vâlceua care coboară dinspre masivul Făgăraș, de la Cota 2.000. Potrivit salvatorilor, viscolul și ninsorile abundente sunt cele care au favorizat apariția avalanșelor.
Prima avalanșă a lovit cabana în jurul orei 22:00, dar nici turiștii și nici angajații pensiunii, care era închisă încă din toamnă, nu au sunat la 112. 72 de personae se aflau în Cabana Capra, dintre care 57 erau turiști.
Gheorghe Badea, patronul cabanei, a confirmat că tragedia a avut loc din cauza avalanșei și că nu este vorba de „niciun accident uman”. De asemenea, conform unei televiziuni din România, acesta a recunoscut că mai multe persoane se aflau în sala de mese atunci când incidental a avut loc prima dată, dar niciuna nu a fost rănită.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Drumul era închis încă din luna noiembie
Turiștii au ajuns la cazare cu mașinile lor, deși drumul era închis de mai multe luni, tocmai pentru a se evita tragediile care pot apărea din cauza zăpezii.
Oamenii au început să sune la 112 abia după ce a doua avalanșă a lovit, ziua următoare, în jurul orei 07:00, și și-au văzut mașinile una peste alta. A fost nevoie de zeci de salvatori și de eforturi extrem de mari, pentru ca oamenii să poată fi scoși în siguranță din cabană și duși la adăpost.
Mai mult decât atât autoritățile au aflat despre incident de la știri, deși prima avalanșă a băgat zăpda în cabană.
Primele apeluri la 112 au sosit în cursul dimineții, după cea de-a doua avalanșă. Prima a lovit direct cabana, după care a fost ca un scut în fața celei de-a doua avalanșe”, a declarat Alin Berevoiescu, inspector șef ISU Argeș.
Citește și: Ce riscă șoferii care nu își curăță mașinile de zăpadă. Polițiștii pot aplica amenzi usturătoare
A fost nevoie de mai bine de 12 ore pentru ca salvatorii să ajungă la locul cu pricina. Deoarece nu au ținut cont de faptul că drumul era închis, șoferii au primit 1.160 de lei amendă și au rămas și fără permis pentru o perioadă de 60 de zile.