Turiștii ignoră complet semnalele salvamarilor și se aruncă în apa mării: „Știi cât m-a costat să vin să fac baie?”

Author: Laura Macovei
Actualizat: 18 aug 2023, 13:47

Turiștii ignoră complet semnalele salvamarilor și se aruncă în apa mării: „Știi cât m-a costat să vin să fac baie?”

Sursa: PixaBay

A fost o săptămână întunecată pe litoralul românesc. Șase persoane au murit în doar o zi și cel mai trist este faptul că tragediile nu au reprezentat niciun semnal de alarmă pentru turiștii veniți să se bălăcească.

Deși a fost arborat steagul roșu pe cele mai multe plaje de pe litoralul românesc, pe turiști nimic nu i-a oprit din aventurarea lor în valurile uriașe. 

Care sunt scuzele turiștilor inconștienți

Turiștii nu doar că ignoră complet avertismentele salvamarilor, însă sunt și agresivi la adresa lor. Spre exemplu, în Costineşti a avut loc o încăierare între mai mulţi turişi, poliţişti şi jandarmi. În urma conflictului, şase agresori au fost încătuşaţi.

Și în Eforie, un turist a lovit cu pietre skijet-ul unui salvamar.

Citește și: O femeie a intrat în marea agitată, deși avea cadru. Nici steagul roșu nu i-a stat în cale: „E prima dată când vin la mare după 7 ani”

De cele mai multe ori, turiștii nu dau dovadă de respect și le adresează celor care sunt acolo pentru a le salva viața, cuvinte jignitoare: „Ce, îmi plătești tu concediul?”, „Tu să nu te bagi în viața mea, că sunt pe banii mei aici, nu pe ai tăi”, „Știi

cât m-a costat să vin să fac baie?”, „Nu mă ia pe mine un val”, sunt doar câteva dintre replicile folosite de turişti, a declarat Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia, potrivit  G4Media .  

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Salvamarii nu mai fac față

Salvamarii spun că nu mai fac față, iar în momente de așa natură este necesară intervenția poliției, pentru a-i ține departe pe turiștii inconștienți de valurile mari și curenții puternici.

După tragedia din Mamaia, unde trei persoane și-au pierdut viața pentru a salva o alta, Culea explică faptul că este interzis ca turiștii să intervină pentru a salva alte persoane aflate în pericol de înec. Din acest motiv există salvamari, care sunt echipați corespunzător. 

Citește și: „De vreo trei ori a ridicat mâna și după nu l-am mai văzut”. Un tânăr a fost înghițit de ape în Costinești. Tragedia a avut loc noaptea

„Turiștii trebuie să cheme imediat salvamarii. Pe steag roșu nici măcar ei nu au voie să intre în apă, scăldatul este complet interzis pentru oricine, dar măcar salvamarii au experiență și mai au mijloace sau echipamente care le permit să fie în siguranță. Deși nu în toate cazurile s-a terminat bine, anul trecut ne-a murit un coleg”, a mai spus Gabriel Culea.