Conform agenției EFE, citată de Agerpres. Avocata Francesca Patanella, reprezentanta grupului „Onlus” pentru protecția animalelor, a declarat că România este pregătită să primească ursul care a atacat în Italia. Tribunalul Administrativ Regional din provincia Trento a hotărât să adopte măsuri adecvate pentru asigurarea eventualei captivități a ursului, identificat sub numele de Kj1.
Activiștii s-au opus uciderii ursului care a atacat un turist în Italia
Instanța a acceptat cererile organizațiilor de apărare a animalelor. Astfel, a blocat aplicarea ordinului de împușcare a ursului. Președintele regional Maurizio Fugatti emisese ordinul de împușcare pe baza probelor care indicau că ursul Kj1 era responsabil pentru atacul asupra turistului, în Italia. Acesta era al doilea ordin de acest fel emis în zece zile, în urma unor dezbateri intense.
Organizațiile de protecție a animalelor au propus transferul ursului în România, întrucât au considerat că există alternative viabile la împușcarea acestuia.
Citește și: 426 de urși vor fi împușcați anual! Legea a fost votată în plenul Camerei Deputaților
„Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1”, este
hotărârea Tribunalului Administrativ Regional din Trento.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce s-a întâmplat după ce autoritățile italiene au emis ordinul pentru împușcarea ursului
Entitatea Națională pentru Protecția Animalelor (ENPA) din Italia și-a exprimat îngrijorarea că ursul Kj1 ar putea deveni o țintă pentru braconieri, așa cum s-a întâmplat cu alți doi urși în cazul cărora Fugatti a emis ordine de împușcare.
Incidentul ce a declanșat această situație a avut loc pe 16 iulie, când un turist care se plimba singur printr-o pădure din provincia Trento a fost atacat și a suferit răni la mâini și picioare.
Citește și: Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență la spital
Acest caz nu este singular în Italia. Anul trecut, uciderea unei ursoaice brune aflate în pericol de extincție a generat un val de proteste și amenințări la adresa persoanei care a împușcat-o.
Pentru a nu fi atacat de oameni, acesta a avut nevoie de protecția poliției.În România, la mijlocul lunii iulie, deputații au votat modificarea legii referitoare la împușcarea urșilor, în urma tragediei din Munții Bucegi, unde o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici.